Psikososyal gelişim alanı olarak bilgelik gelişiminin incelenmesi
The development of wisdom of individuals psychosocial development processes
  1. Tez No: 598059
  2. Yazar: AHMET AKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN NEJAT AKFIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Wisdom, Psychosocial Development, Child Rearing Styles
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireylerin psikososyal gelişim süreçlerinde bilgelik gelişiminin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda bireylerin bilgelik gelişimlerinin alan yazında ifade edilen değişkenlerle (yaş, gelişim dönemi, cinsiyet, doğum sırası, kardeş sayısı, medeni durum, çalışma yılı, annelerinin eğitim düzeyi, babalarının eğitim düzeyi, ergenliğe girme yaşı, gelir düzeyi, model aldıkları örnek kişinin varlığı, kişiliklerini etkileyen önemli bir yaşantıya sahiplik, anne kabul/ilgi düzeyi, anne sıkı denetim/kontrol düzeyi, babalarının kabul/ilgi düzeyi, babaların sıkı denetim/kontrol düzeyi, annelerin çocuk yetiştirme stilleri ve babaların çocuk yetiştirme stilleri) ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın evrenini Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak hizmet veren Akademi Lise kurumundaki lise 4. sınıf öğrencileri ve Bilgievi/Akademi Lise'de görev alan eğitmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi seçkisiz tabakalama yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırma örneklemi 511 kadın, 214 erkek olmak üzere toplam 725 katılımcıdan oluşmaktadır. Toplanan veriler bağımsız örneklemler t testi ve tek yönlü varyans analizi ile test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgular aşağıda özetlenmiştir: Bireylerin bilgelik düzeyleri; yaş, gelişim dönemleri, model aldıkları bir kişinin olması, önemli bir yaşantıya sahip olma, annelerinin kabul/ilgili düzeyleri, annelerinin sıkı denetim/kontrol düzeyleri, babalarının kabul/ilgi düzeyleri, babalarının sıkı denetim/kontrol değişkenleri ile manidar düzeyde ilişkili olduğu bulunmuştur. Cinsiyet, doğum sırası, medeni durum, kardeş sayısı, çalışma yılı, annelerin eğitim düzeyi, babalarının eğitim düzeyi, ergenliğe girme yaşı, gelir durumu, annelerinin çocuk yetiştirme, babalarının çocuk yetiştirme stilleri gibi değişkenlerinde bilgelik düzeyleri üzerine anlamlı bir farklılık oluşturmadığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: Bilgelik, psikososyal gelişim, çocuk yetiştirme stilleri
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the development of wisdom of individuals psychosocial development processes. Main aim is determine variables (age, developmental period, gender, birth order, number of siblings, marital status, working year, education level of the mothers, education level of the fathers, age of starting the puberty, income level, presence of role model, presence of importance life events, level of mothers' acceptance / interest, level of mothers' control level, level of fathers acceptance / interest, level of fathers' control level, child rearing styles of mothers and child rearing styles of fathers) whether there is a significant difference in the level of development of wisdom of individuals. In the present study, the wisdom score that obtained from the San Diego Wisdom Scale was dependent variable. Participants were consisted from 3rd and 4th university students studying at Kocaeli University Faculty of Education, 4th high school students studying at Akademi High School and teachers working Bilgievleri depends on and Kocaeli Metropolitan Municipality. The research sample consisted of 725 participants, 511 women and 214 men. The collected data were tested with independent samples t test and one way ANOVA test. The findings of the analyzes are summarized below. Individuals' wisdom levels are significantly differ with age, developmental periods, presence of role model, presence of importance life events, level of mothers' acceptance / interest, level of mothers' control level, level of fathers acceptance / interest, level of fathers' control level. However, Individuals' wisdom levels are not significantly differ with gender, birth order, marital status, number of siblings, working year, mothers education level of the mothers, education level of fathers, age of starting the puberty, income level, child rearing styles of mothers and child rearing styles of fathers.