Alemdâr Gazetesine göre İstiklâl Savaşı'nda iç politika (1919-1921)'
Domestic policy in the war of i̇ndependence, according to Alemdâr Newspaper (1919-1921)
- Tez No: 598091
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ZENGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Journalism, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Alemdâr gazetesi, İstiklâl Savaşı, Anadolu Hareketi, Saray, Hilafet, Alemdar Newspaper, Independence War, Anatolian Movement, Palace, Caliphate
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 401
Özet
Basın, istek ve beklentilerin gerçekleştirilmesi için gerekli olan kamuoyu oluşturulmasının en önemli vasıtası haline gelmiştir. Bu açıdan Millî Mücadele Dönemi Basını, Millî Mücadele Döneminin aydınlatılmasında ve dönemin gelişen olaylarının halka aktarılmasında son derece önemli bir rolü vardır.“Alemdâr Gazetesine Göre İstiklâl Savaşı'nda İç Politika (1919-1921)”konulu çalışmamızın amacı Mondoros Mütarekesi'nden sonra oluşan İstiklâl Savaşı Dönemi olaylarını ve İstiklâl Savaşı Dönemini dâhili politika bakımından kapsamlı bir şekilde Alemdâr gazetesinin bakış açısıyla ortaya koymaktır. Çalışmamızın amacı doğrultusunda Mondros Mütarekesi'nden sonra, Alemdâr gazetesinde,“Osmanlı Devleti'nin çökme aşamasına gelmesinin nedenleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun nasıl kurtarılacağı, Türk toprakları ve milletinin istikbâlinin ne olacağı”hakkında öne sürülen fikirler ele alınmıştır. Ayrıca İstiklâl Savaşı'nın kronolojik seyrine paralel olarak ortaya çıkan siyasi ve askeri gelişmelerin Alemdâr gazetesine yansıması da konu edilmiştir. Çalışmada vurgulanan bir diğer konu ise Anadolu'da başlayan Direniş Hareketi'ne, Saray ve İstanbul hükümetlerinin tutumları ve ulusal davaya karşı girişimlerinin Alemdâr gazetesinin bakış açısıyla ele alınmasıdır. Bu çalışmada vurgulanan başka bir konu ise Alemâr gazetesinin bakış açısıyla Millî Mücadele Dönemi süresince Hürriyet ve İtilaf ile İttihat ve Terakki fırkalarının izlemiş oldukları politikalarıdır.
Özet (Çeviri)
Press has become the most important means to be constituned public opinion that is necessary for expectation and demands. From this point of view, National Struggle Press has featured in being enlightened of National Struggle and conveying milestones to general public. The purpose of“The Alemdâr Newspaper According to in the War of Independence Domestic Policy (1919-1921)”study is to inclusively reveal Independence War events afterwards Mondros Act and internal policy of National Struggle from the point of view of Alemdâr. For the study's purpose,“reasons of declining in Ottoman Empire”,“how to save Ottoman Empire and what is the future of Turkish lands and nation”topics are discussed within the scope of the Alemdâr newspaper afterwards Mondros Act. Another issue highlighted in the study is how the attitude of the Palace and Istanbul Governments against the Resistance Movement which started in Anatolia and the initiatives against the national case were reflected in the Alemdâr newspaper. Also we endeavored to reveal the policies followed by the Liberty and the Entente and the Union and Progress parties during the National Struggle Period through the Alemdâr newspaper's perspective.