Yesevîlik'te ve Hoca Ahmet Yesevî'nin hikmetlerinde kadına bakış
Image of women in Hikmets of Ahmed Yasawi and in tarikat of Yasaviyia
  1. Tez No: 598092
  2. Yazar: AİGERİM SERİKPAYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, History, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın imajı, kadın statüsü, tasavvuf, sûfî kadın, Ahmet Yesevî, hikmet, Female image, the status of women, tasawwuf, a female sûfî, Ahmet Yesevi, hikmet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çalışmada kadının tasavvuftaki durumu ve imajı üzerine inceleme yapılmıştır. Meşhur sûfî kadınlar ve onların tasavvufi düşüncenin gelişimindeki katkıları araştırılmıştır. Tasavvuftaki kadınların gelişim aşamaları ve kadınlara ilişkin toplumsal cinsiyet sorunları ele alınmıştır. Bu çalışmada, Ahmet Yesevî, İbn-Arabî, Mevlana Celaleddin Rumi ve Bahouddin Nakşibandi gibi büyük erkek, sûfîlerine yer verirken, tasavvufun kadınların doğrudan ruhsal gelişimini etkilediği ve dünya görüşleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu izah edilmektedir. Müslüman kültüründe kadınların varlığı erkeklerde olduğu kadar baskın değildir. Ancak onların kültüre olan etkisi yadsınamaz ölçüde büyük bir yere sahiptir. Bu çalışma tasavvuf, Rus ve İngiliz dillerinde bulunan araştırma materyallerine ilişkin kutsal kadınlar hakkında özet bilgi sunar. Efsanevi Sûfî kadın Rabia El-Adavvia ve Türk dünyasının ünlü kutsal kadınlarının hayatlarından örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The tezis discusses the status and image of women in tasavvuf. We consider the women's contribution to the development of Sûfî thought, as well as well-known women Sûfî . Steps for the development of women in tasavvuf. Gender issues in relation to women. In this paper we mention the great Sûfî s men such as Ahmet Yesevi, Ibn Arabi, Mevlana Rumi and Bahouddin Nakshbandi and women directly affected their spiritual growth and have a significant impact on their world. The existence of women in Muslim culture is not as dominant as it is in men. But their influence on culture has an undeniable place. This tezis is a brief overview about women in tasavvuf and holy women based on research materials available in Russian and English. Gives examples from the life of the legendary woman Sûfî Rabia al-Adaviyi, as well as the names of famous holy women of the Turkic world.