Kumeyt El-Esedî'nin şiirinin şekil ve tema açısından incelenmesi
The analysi̇s of Kumeyt Al-Asadî's poetry i̇n terms of form and theme
  1. Tez No: 598128
  2. Yazar: ENVER BURAK BADIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN HAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kumeyt b. Zeyd, şiir, ihticâc, Hâşimoğulları, medih, Kumayt al-Asadî, poetry, ihticâc (evidence), Hashemites, praise
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma Kumeyt b. Zeyd'in şiirini şekil ve tema açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma giriş, iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın amacı, önemi, yöntemi ve konuyla ilgili literatür değerlendirilmesi yapılmıştır. Birinci bölümde öncelikle Kumeyt b. Zeyd'in hayatı, kişiliği, siyasî ve itikadî duruşu, Emevîler ve Hâşimoğulları ile ilişkileri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise, Kumeyt'in şiirinin edebî çevrelerce değerlendirilmesi ele alınmış, farklı görüşler analiz edilmiştir. Hakkında lehde ve aleyde yapılan eleştiriler ele alınarak objektif bir değerlendirilme yapılmıştır. Şiirinin şekil ve tema açısından incelemesi yapılmış, medih, hiciv, resâ, doğa betimlemeleri gibi şiir yazdığı temaları ele alış biçimi incelenmiştir. Arap edebiyatında ihticâcî (delil getirme) şiir tarzını çıkaran kişi Kumeyt b. Zeyd'in olduğu söylenmektedir. Bu üslubunu siyasi alandaki görüşlerini dile getirirken kullanış biçimi ele alınmıştır. Tarihsel süreç içerisinde şiirinin günümüze ulaşmasında geçirdiği evreler ele alınarak aktarılmıştır. Sonuç bölümünde yapılan inceleme ve değerlendirmelerden elde edilen sonuçlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine Kumeyt's poetry in terms of form and theme. The thesis consists of an introduction, two main chapters and a conclusion. In the introductory part, the aim, importance, method and literature of the research have been evaluated. In the first chapter, firstly, Kumeyt b. Zayd's life, personality, political and religious position, relations with the Umayyad and Hashemites were discussed. In the second part, the evaluation of Kumeyt's poetry is discussed by literary circles and different opinions are analyzed. An objective evaluation was made by considering the criticisms made in favor and against him. In the second part, the evaluation of Kumeyt's poetry by literary circles is discussed and different opinions are analyzed. An objective evaluation was made by considering the criticisms made in favor and against him. His poetry is examined in terms of form and theme, and the way he treats the themes he writes poems such as medh, satire, resa, and nature descriptions are examined. It is said that Kumeyt b. Zayd who created the poetic style of bringing evidence (ihticâcî) in Arabic literature. The manner in which this style is used to express their views in the political field is discussed. The stages of poetry in the historical process to the present are discussed. In the conclusion section, the results obtained from the examinations and evaluations are given.