Özel yetenekli çocuklara sahip olan ailelerin beslenme bilgisi ile fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between nutrition knowledge and physical activity levels of families with special talented children
- Tez No: 598129
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
- Anahtar Kelimeler: Nutrition, Physical activity, Family
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çalışmanın temel amacı özel yetenekli çocuklara sahip olan ailelerin beslenme bilgisi ile fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma ilişkisel tarama modeliyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Sakarya ilindeki özel yetenekli çocuğa sahip olan aileler oluşturmaktadır. Örneklemini ise bu aileler içerisinden kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 230' u kadın, 191' i erkek toplam 421 aile oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Özdoğan (2013) tarafından geliştirilen“Beslenme Bilgisi Ölçeği”, Craig ve diğerleri (2003) tarafından geliştirilen Türkçe uyarlaması Öztürk (2005) tarafından yapılan“Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi- Kısa Form”ve araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”ile toplanmıştır. Araştırma verileri SPSS 21.00 Windows paket programı ile çözümlenmiştir. Verilere normallik testi uygulanmış ve yapılan analizin sonucunda verilerin normal dağılım göstermediği tespit edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde betimsel istatistikler, Mann Whitney- U, Kruskal Wallis-H ve Sperman korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları sonucunda ailelerin beslenme bilgi düzeylerinde cinsiyet ve eğitim durumlarında farklılık tespit edilirken (p< .05); medeni durumlarında ise farklılık tespit edilmemiştir. Ailelerin fiziksel aktivite düzeylerinde ise cinsiyet ve eğitim durumlarında farklılık tespit edilirken (p .05). Ayrıca fiziksel aktivite ile çocuk yaş, boy, kilo ve gelir ile fiziksel aktivite düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmemiştir (p> .05). Son olarak; ailelerin beslenme bilgi düzeyi ile fiziksel aktivite düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir (p>.05). Anahtar Kelime: Beslenme, Fiziksek aktivite, Aile
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the relationship between nutrition knowledge and physical activity levels of families with special talented children. The research was conducted with relational screening model. The population of the study consists of families with special talented children in Sakarya province. A total of 421 families (230 females and 191 males) were selected among these families with convenience sampling method. The data of the research was collected with“Nutrition Knowledge Scale”, developed by Ozdogan (2013),“International Physical Activity Questionnaire-Short Form”, developed by Craig et al. (2003) and adapted to Turkish by Ozturk (2005), and“Personal Information Form”created by the researcher. The data were analyzed by SPSS 21.00 Windows package program. The normality test was applied to the data and as a result of the analysis it was determined that the data did not show normal distribution. Data were analyzed using descriptive statistics, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis-H and Sperman correlation analysis. As a result of the research findings, there was a difference in the nutritional knowledge levels of the families in terms of gender and educational status (p .05). On the other hand, while there was a negative significant relation between nutritional knowledge levels and height, body weight and income (p .05). In addition, no significant relationship was found between child's age, height, weight and income and physical activity levels (p> .05). Finally, no significant relationship was found between the nutritional knowledge level of the families and their physical activity levels (p> .05).