Suriye mülteci krizinin Türkiye ve Avrupa ekonomileri üzerine etkileri
The effects of Syrian refugee crisis on Turkey and European economies
- Tez No: 598285
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN KALAYCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Suriye Savaşı, Avrupa Birliği, Mülteci Krizi, Türkiye Ekonomisi, Syria War, European Union, Refugee Crisis, Turkish Economy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada Arap Baharı etkisiyle Suriye'de yaşanan iç savaş sonucunda ortaya çıkan mülteci krizinin ekonomik ağırlıklı etkileri üzerinde durulmuştur. Çalışmada öncelikle mülteci kavramı hukuki ve uluslararası açıdan açıklanmıştır. 2. Dünya Savaşından sonra yaşanan en büyük göç dalgası uluslararası alanda bir çok ülkeyi etkilemesi nedeniyle mültecilerin statüsü uluslararası antlaşmalar açısından kronolojik sıralamaya uygun şekilde araştırılmıştır. Yaşadığı ülkeyi terk ederek mülteci durumuna düşen bir bireyin mülteci sıfatını kazanmasına neden olan durumlar incelenmiş ve mülteci sıfatını kaybetmesine kadar olan süreç aktarılmıştır. Mülteci krizinin boyutu Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye ekseninde gelişimi ekonomik açıdan detaylı bir şekilde aktarılmıştır. Yaşanan göç dalgasının Türkiye ve AB arasında yapılan katılım müzarekerelerine yansıması incelenmiştir. Mültecilerin büyük çoğunluğu Türkiye'de kalmasına rağmen fırsat bulanların Avrupa ülkelerine geçiş için Türkiye'yi kullanmaları, Türkiye ve AB arasında yapılan ortak eylem planı ve planın sonuçları araştırılmıştır. Yaşanan her insani dramda olduğu gibi bu göç dalgasını da fırsata çevirmek isteyen ekonomik çıkar çevreleri ve kullandıkları yöntemler incelenmiştir. Türkiye'de ekonomik durumun hayata katılım sağlayan Suriyeli mültecilerin içinde olduğu sosyo ekonomik durum en temel yönleriyle Türkiye toplumuna yansıması araştırılmıştır. Özellikle mültecilerin iş hayatına katılımı ve bunun sonuçları irdelenmiştir. Kamplara yerleştirilemeyen mültecilerin özellikle aynı bölgelerde yoğun bir şekilde yaşamaları nedeniyle o bölgede ortaya çıkan sosyo ekonomik durum sonuçlarıyla açıklanmıştır. Türkiye'nin Suriye ile sınır olan illeri hem Suriye'ye yakın olması hem de gelen mülteciler ile aynı kültürel yapıya sahip olması sebebiyle yoğun bir göç almıştır. Bu sebeple sınır illerinde ortaya çıkan ekonomik durum ve sonuçlar il bazında incelenmiştir. Son olarak mülteci krizinin AB'ye üye olan ve üye olmayan devletlere yansıyan ekonomik durumları incelenmiş ve ulaşılan bulgular üzerinden çözüm önerilerine yer verilmiştir. AB'nin uyguladığı mülteci politikası tarihsel açıdan ve günümüzdeki uygulamalarıyla araştırılmıştır. Yaşanan göç sürecinde Birleşik Krallık tarafından alınan“Brexit”kararının sonuçları AB ve mültecilere yansıması açısından araştırılmıştır. AB ülkeleri tarafından düzenli bir şekilde uygulanan yardım politikaları adım adım incelenmiştir. AB'ye üye olmayan diğer Avrupa ülkelerinde mültecilere uygulanan politikalar ekonomik açıdan araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the economic effects of the refugee crisis as a result of the civil war in Syria under the influence of the Arab Spring. Firstly, the concept of refugee is explained legally and internationally. Due to the fact that the biggest wave of migration after World War II affected many countries in the international arena, the status of refugees was investigated according to the chronological order in terms of international treaties. The situation leading to the status of a refugee as a refugee has been examined and the process until the loss of the refugee status has been transferred. The size of the refugee crisis, the development of the European Union (EU) and Turkey axis was transferred in a detailed way in economic terms. Negotiations the participation of experienced waves of immigration to the reflection between Turkey and the EU were examined. Although the vast majority of refugees remain in Turkey the opportunity to transition to the use of Turkey. Turkey and European countries find a common action plan between the EU and the results of the plan were studied. As in every humanitarian drama, the economic interests and the methods they used were investigated. Syrian refugees in Turkey is providing socio participation in the economic life of reflection on the economic situation in Turkey it has been investigated with the most fundamental aspects of society. In particular, the participation of refugees in business life and its consequences have been examined. Since the refugees who could not be placed in the camps live in the same regions especially, the socio-economic situation in that region was explained with the results. To be close to Turkey's borders with Syria, the Syrian provinces and has received a massive migration because both have the same cultural structure with incoming refugees. For this reason, the economic situation and the results in the border provinces were examined on a provincial basis. Finally, the economic situation of the refugee crisis reflected to the non-member states of the EU was examined and the solution suggestions were presented through the findings. The refugee policy implemented by the EU has been researched with historical and current practices. In the migration process, the results of the“Brexit”decision taken in the United Kingdom were investigated in terms of reflection on EU and refugees. Assistance policies implemented systematically by the EU countries are examined step by step. In other European countries that are not members of the EU, the policies applied to refugees have been economically investigated.