İspanya'da iç savaş sonrası çocuk edebiyatı ve örnek bir inceleme: Antoñıta la Fantástıca
Post-civil war spanish children's literature and a sample review: Antoñita la Fantástica
  1. Tez No: 598293
  2. Yazar: NURDAN AYHAN YÜCEL KAPLANCALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEMAN GÜRLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İç Savaş, General Francisco Franco, Borita Casas, Antoñita La Fantástica, Çocuk Edebiyatı, Civil War, General Francisco Franco, Borita Casas, Antoñita La Fantástica, Children's Literature
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Tarih boyunca, savaşların, devlet yönetimlerinin; sadece ülkelerin siyasi yapılarına yön vermediğini, aynı zamanda bireylerin; sosyal, ekonomik, psikolojik hayatlarına da etki ettiğini görmekteyiz. İspanya tarihine damga vuran en önemli devlet adamlarından Francisco Franco, İç Savaş Sonrası iktidara gelir ve 36 yıl süren yönetimi süresince İspanya toplumuna yaşattığı etkileri, o dönem kaleme alınan edebiyat eserlerinden görmek mümkündür. İç Savaş'tan çıkan İspanya halkı, savaşta verilen kayıplar, savaş sonrası ortaya çıkan kıtlık, kaynakların eşit dağılmaması, kültürel çöküş ve ahlaki yıpranma ile karşı karşıya kalır. Ülkeyi diktatörlük ile yöneten Franco, yönetimi boyunca halkı baskı altında tutar. İspanya'nın değişen siyasal ve sosyal yapısı edebiyat eserlerine de yansıtılır. Yazarlar, Franco yönetiminin uyguladığı sansür nedeniyle eserlerinin basılmaması tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar. Bundan dolayı, baskıcı yönetim sırasında gelişen Çocuk Edebiyatının nasıl bir gelişme gösterdiği, hangi yazarların ön plana çıktıkları ve eserlerinin içeriği incelenmiştir. İç Savaş sonrası Çocuk Edebiyatı'nı temsil eden yazarlardan Borita Casas ve eseri; Antoñita La Fantástica, tez konusu olarak ele alınmıştır. Franco döneminde eserlerini veren yazar, dönemin sansürüne maruz kalmamak ve eserinin basılmama tehlikesine karşı, dönem gerçeklerinden uzaklaşarak, bu kitabı yazmıştır. Eserden yapılan alıntılar ile eserdeki başkahramanın; aslında yazarın iç dünyasını, ülke ve toplum hakkındaki gerçeklikleri, üstü kapalı da olsa, yansıttığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, wars and state governments not only shaped the political structures of countries, but also they affected social, economic, psychological lifes of individuals. It is possible to see the effects of Francisco Franco –one of the most important statesmen, who came to power after the Spanish Civil War–on the literary works during the 36-year rule of the Franciscan period. In the aftermath of the civil war Spanish people faced losses, the post-war famine, the unequal distribution of wealth, the cultural collapse and moral erosion. Franco ruled the country with a dictatorship and throughout his rule the people remained under oppression. The changing political and social structure of Spain has also influenced the literature. In the field of literature, authors were caught between the Franco administration's censorship or the threat of their works not being printed. The language used by the authors and their narrative characteristics indicate the effects of this era. In this thesis, children's literature produced during the repressive management and prominent authors have been researched and studied from various sources. Borita Casas, one of the notable author of the children's literature in the postwar period, and her methodology and expression technique were introduced with the study of Antoñita La Fantástica, her first and most important work. Against the danger of censorship or not being printed, the author has written this book with a view of optimism. In fact, the protagonist's work reflects the inner world of the author and the realities about the country and society, albeit implicitly, and such reflections were quoted with citations throughout this thesis.