Kötülük problemi çerçevesinde Leibniz ve Voltaire'in görüşlerinin karşılaştırılması
A comparison of the views of Leibniz and Voltaire within the frame of evil problem
- Tez No: 598364
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kötülük Problemi, Leibniz, Voltaire, Tabii kötülük, Ahlaki Kötülük, Metafizik Kötülük, Teodise, The Problem of Evil, Leibniz, Voltaire, Natural Evil, Moral Evil, Metaphysical Evil, Theodicy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kötülük problemi, yeryüzünde meydana gelen kötülüklerin felsefi açıdan değerlendirilmesidir. Kötülük problemi, insanoğluna acı verdiği için tarihi süreç içerisinde sürekli ele alınmış, iyimser ve kötümser yaklaşımlar ortaya çıkmıştır. Özellikle ateistlerin Tanrı'nın inkârına yönelik en kuvvetli dayanaklarıdır. Kötülük probleminden hareketle Tanrı'nın mutlak kudreti ve iradesi ile kötülüğün çeliştiği,“Eğer Tanrı varsa kötülük nasıl meydana gelebilir?”veya“Kötülük varsa Tanrı yoktur”gibi fikirler ortaya atılmıştır. Kimi filozof olaya iyimser yaklaşmış ve kötülüğü mutlak güç sahibi olan Tanrı'ya bağlamamıştır ama kötümser yaklaşan filozoflar bu iki kavram arasındaki çelişkiden dolayı Tanrı'yı redde kadar gitmiştir. İyimser filozoflar kötülük problemini yumuşatmak adına, Tanrı'nın adaletini ve haklılığını göstermek için teodiseler ortaya atmıştır. Çünkü Tanrı'nın kötülüğe izin vermesinin haklı gerekçeleri vardır. Yeryüzünde meydana gelen kötülükler ki doğal kötülükler özellikle bu başlık altında ele alınır, mutlaka bir sebebe bağlanır. Fakat karşı taraf ise yani kötümserler, bu fikri kabul etmezler. En iyi, en güçlü, en bilgili bir varlık her şeye de gücü yeterken bu kadar insanın acı çekmesine göz yummamalıdır. Doğal ve Ahlaki kötülük olarak genel kabul gören kötülük probleminde ahlaki kısım insan elinden oluştuğu için zaten Tanrı bu tür kötülüğe sebep gösterilemez. Ve bu kısımda filozoflar insanların açgözlülüklerini eleştirmiştir. Tezimizde bu probleme İyimser yaklaşan Leibniz'in tutumu ile Leibniz'in bu iyimser tutumunu eleştiren ve problemin bu kadar yumuşak gösterilmesini yanlış bulan, bu yüzden probleme kötümser yaklaşan Voltaire'in tutumu ele alınmıştır. Yani zıt görüşlerin kötülük problemine yaklaşımları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The problem of evil is consideration of evil taken place in the world in terms of philosophy. As it agonizes humanity, the problem of evil has been discussed continuously throughout history, and optimistic and pessimistic approaches have ensued. It is especially the strongest ground of the atheists for denying God. With reference to the problem of evil, it has been suggested that God's absolute power and will contradict with the evil. Also, the following ideas have been put forward;“If there is God, how can evil occur?”or“If there is evil, there is no God.”Some philosophers have approached this issue with an optimistic point of view, and they have not attributed the evil to God who has absolute power. However, the pessimistic philosophers have denied God because of the contradiction between these two notions. To tone down the problem of evil, the optimistic philosophers have suggested theodicies to express God's justice and rightfulness because God has reasonable grounds to give way to evil. The evils occurring on earth, especially the natural disasters are always explained with a reason. On the other hand, the pessimists do not accept this approach. The best, the strongest and the wisest creature should not shut his eyes to the suffering of humanity in spite of being omnipotent. In the problem of evil, which is accepted as either natural or moral, God cannot be regarded as the reason for the moral evil because human beings cause it. In this respect, philosophers criticize people's greediness. In this thesis, the optimistic philosopher Leibniz's approach and the pessimistic philosopher Voltaire's approach are examined in detail. Voltaire, who had a pessimistic approach to this problem, criticized Leibniz's optimistic approach and claimed that it is faulty to diminish the problem of evil. In this study, approaches of opposite views to the problem of evil are discussed and dealt with in detail.
Benzer Tezler
- Murtaza Mutahhari'de ilahi adalet
Divine justice in the view of Murtaza Mutahhari
TAHİR KARAÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
FelsefeVan Yüzüncü Yıl ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN HEMŞİNLİ
- Kant'ın felsefî teodiseleri eleştirisi ve teodise anlayışı
Kant's criticism of philosophical theodicies and perception of theodicy
ZEHRA ARSLANBOĞA
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
FelsefeMarmara ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. RAHİM ACAR
- Kötülük problemi ve şeytan
The problem of evil and the devil
BUŞRA KÖSE
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Dinİnönü ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HULUSİ ARSLAN
- Origenes ve İbn Sina'da kötülük problemi
The problem of evil in Origen and avicenna
FIRAT ÇELEBİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
DinAkdeniz ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. KEMAL SÖZEN
- Teizm ve Deizm bağlamında kötülük problemi
The problem of evil in the context of Theism and Deism
YAŞAR ARMAĞAN ER
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
DinIğdır ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HASAN OCAK