Türkiye'de katılım bankacılığının Türk finans sistemi içerisindeki rolü ve önemi
The role and importance of the participation banking in the Turkish financial system
  1. Tez No: 598417
  2. Yazar: EMRAN ÇİFTÇİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYHAN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Faizsiz Bankacılık, İslami Bankacılık, Türkiye Finans, Kuveyt Türk, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım, Banking, Islamic Banking, Finance Turkey, Kuwait Turkish Participation Foundation, Agriculture Contributions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Türkiye'de ve dünyada toplumların önemli bir bölümü, faiz olgusundan uzak durmaktadır. Kapitalist batı toplumlarında bile bu yönde eğilimlerin olduğu ve bu nedenle klasik bankalara gitmeyen kaynakların atıl kaldığı gözlemlenmektedir. Bu durum hem ülke ekonomileri ve hem de tasarruf sahipleri açısından bir kayıptır. Türkiye'de katılım bankaları, mali sektörde bir yenilik olarak, faiz duyarlılığı nedeniyle klasik bankalara gitmeyen kaynakları ekonomiye kazandırmak ve tasarruf sahiplerinin tasarruflarını güvenle saklamalarına ve değerlendirmelerine yardımcı olmak, alternatif yatırım alanları vesilesiyle körfez fonlarını da çekmek amacıyla ilk olarak, 83/7506 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1985'te kurulmuştur. Ekonomi açısından önemli bir problem halini alan faiz kavramının, finansman ihtiyacında önemli bir yeri olmasına karşılık reel sektörün büyümesine olumsuz etki ettiği değerlendirilmektedir. Finansman ihtiyaçlarının faizsiz olarak sağlanması ile üretime dayalı ekonomik sisteme geçilmesinin önü açılabilecek ve bu vesileyle daha sağlam bir ekonomik yapı tesis edilebilecektir. Günümüzde gerek İslam ülkelerinde ve gerekse başta batı ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkelerinde hızla büyüme eğilimi gösteren Katılım Bankacılığı, Türkiye'de daha önce kurulan Kuveyt Türk, Albaraka Türk ve Türkiye Finans Katılım bankalarına, kamu sermayesi ile kurulan Ziraat Katılım, Vakıf Katılım Bankaları ile Emlak Katılım Bankasının eklenmesiyle daha da güç kazanmıştır. 2019 Mayıs itibarıyla Türkiye'de; Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Türkiye Emlak Katılım Bankası olmak üzere altı farklı katılım bankası bankacılık faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu araştırmanın amacı Türkiye'de katılım bankacılığının Türk finans sistemi içindeki rolü ve önemini irdelemek ve gerek katılım bankacılık sektörü ve gerekse de Türkiye ekonomisine olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerini araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
An important part of society in Turkey and in the world, is to stay away from interest cases. Even in capitalist western societies, it is observed that there are tendencies in this direction and therefore resources that do not go to classical banks remain idle. This situation is a loss both for the economies of the country and for the owners of savings. Participation banks in Turkey, as an innovation in the financial sector, due to interest rate sensitivity to provide the economy the resources to the conventional banks and savings to help their savings safely store and assessment has, on the occasion of alternative investment areas as the first to attract the Gulf of funds, 83/7506 Council of Ministers No. Was established in 1985 with the decision. Although the concept of interest, which has become an important problem for the economy, has an important place in the need for financing, it is considered that it has a negative impact on the growth of the real sector. By providing financing needs without interest, the transition to a production-based economic system can be paved and a more robust economic structure can be established by this means. Today, by showing rapid growth trend in all countries of the world, including the western countries, especially the well and in Islamic countries Participation Banking, established earlier in Turkey, Kuwait, Turkey, Albaraka Turk and Turkey Finans Participation banks, founded with the public capital Agriculture Participation property with foundation Participation Banks With the inclusion of the Participation Bank, it gained further strength. As of May 2019 in Turkey; Albaraka Turk, Kuveyt Turk, Turkey Finance, Agriculture Contributions Foundations and Turkey Participation of six different banks including participation Estate Participation Bank continues its banking operations. The purpose of this research is the participation banking in Turkey in the Turkish financial system and to examine the role and importance of the participation of the banking sector and the need to investigate the effects of both positive and negative will be Turkey's economy.