Kırsal kesimde ilköğretim son sınıf öğrencilerinin sağlık okuryazarlığı ve E-sağlık okuryazarlığı
Health literacy and e-health literacy of primary school senior students in rural areas
  1. Tez No: 598499
  2. Yazar: KÜBRA DENKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Sağlık, Sağlık Okuryazarlığı, Sağlık Okuryazarlığının Ölçümü, Child, Health, Health Literacy, Measurement of Health Literacy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Hizmetleri İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu araştırma kırsalda yaşayan ilköğretim son sınıf öğrencilerin sağlık okuryazarlığı düzeylerini, e-sağlık okuryazarlığı düzeylerini ve sağlık okuryazarlığı düzeylerini etkileyen etmenleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı kesitsel bir çalışmadır. Örneklem Manisa ili Saruhanlı ilçesi köy okullarında öğrenim gören 322 8.sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak öğrencilere sosyo-demografik form, Adölesanlarda e-sağlık Okuryazarlığı Ölçeği ve Okul Çağındaki Çocuklar İçin Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: İlköğretim son sınıf öğrencilerin okul çağındaki çocuklar için sağlık okuryazarlığı ölçeği ortanca puanı 32,00 bulunmuştur. Öğrencilerin Sağlık okuryazarlığı ölçek puanlamasında (26-35 puan) orta düzeyde sağlık okuryazarlığına karşılık gelmektedir. Adölesanlarda e-sağlık okuryazarlığı ölçeği ortanca puanı ise 29,00 orta olarak belirlendi. Araştırmada öğrenci sosyo-demografik özelliklerinden cinsiyet, aile ekonomik durumu, anne -baba eğitim durumlarının, evde internet olma durumu, sağlık problemi olma durumu ve ailesinde sağlık problemi olma durumunun e-sağlık okuryazarlığı üzerinde belirleyici bir etken olmadığı belirlendi. Öğrencilerden sağlık ile ilgili karar vermede interneti yararlı bulanların ve internetteki sağlık kaynaklarına erişmenin önemli olduğunu düşünenlerin e sağlık okuryazarlığı düzeyi daha yüksek belirlenmiştir. Bunun yanın da günlük internet kullanma süresinin ve sağlıkla ilgili bilgi arama davranışının sağlık okuryazarlığını etkilediği görüldü. Sonuçlar: Bu araştırmada elde edilen bulgular kırsalda yaşayan ilköğretim son sınıf öğrencilerin sağlık okuryazarlığı ve e-sağlık okuryazarlığı düzeylerinin yetersiz olduğunu ve nasıl geliştirilebileceğinin araştırılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the health literacy levels, e-health literacy levels and the factors affecting health literacy levels of primary school senior students living in rural areas. Materials and Methods: This search is a descriptive and cross-sectional study. The sample consists of 322 8th grade students studying in the village schools of Saruhanli district of Manisa province. As data collection tool; Socio-demographic form, e-health literacy scale in adolescents and Health Literacy Scale for School Age Children were administered to the students. Findings: The median score of health literacy scale for school-age children of primary school senior students was found to be 32.00. The Health Literacy Scale of the students (26-35 points) corresponds to moderate health literacy. The median score of the e-health literacy scale was determined to be 29.00 medium in adolescents. In this study; gender, family economic status, mother-father education status, internet access at home, health problems and family health problems were not a determinant factor in e-health literacy. The health literacy level of students decisions about health was found to be higher for those who found the internet useful and those who thought it was important to access health resources on the internet. In addition, time of daily internet usage and health information seeking behaviors were found to affect health literacy. Results: The findings obtained in this study show that the levels of health literacy and e-health literacy of primary school senior students living in rural areas are not in sufficient and how they can be improved should be investigated.