Öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri ile örgütsel mutlulukları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Relationship between teachers' organizational happiness and organizational commitment
  1. Tez No: 598767
  2. Yazar: TURGUT DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAİKA ŞANAL KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Mutluluk, Örgütsel Mutluluk Ölçeği, Öğretmenlerde Örgütsel Bağlılık, Öğretmenlerde Örgütsel Mutluluk, Organizational Commitment, Organizational Happiness, Organizational Happiness Scale, Organizational Commitment of Teachers, Organizational Happiness of Teachers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı; öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri ile örgütsel mutlulukları arasında bir ilişkinin olup olmadığını ve varsa ne tür bir ilişkinin olduğunu ortaya koymaktır. Amaç doğrultusunda kişisel bilgi formu, örgütsel bağlılık ölçeği ve örgütsel mutluluk ölçeği anketlerinden oluşan veri toplama aracı, Eskişehir ili Çifteler ilçesinde resmi eğitim kurumları olan ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan toplam 264 öğretmene uygulanmıştır. Veri toplama araçlarından elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 18.0 istatistik paket programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin orta düzeyde örgütsel bağlılık düzeyine sahip oldukları, oldukça yüksek düzeyde de örgütsel mutluluk düzeylerine sahip oldukları saptanmıştır. Sonuç olarak da öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri ile örgütsel mutlulukları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişkinin olduğu gözlemlenmiştir. Bu temelde öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arttıkça, örgütsel mutlulukları da artmaktadır. Öğretmenlerin örgütsel mutluluk düzeyleri ile cinsiyet, alan, kıdem yılı, aynı okulda çalışma süresi ve öğrenim düzeyleri değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Aim of this research is to determine whether there is a relationship between teachers' organizational commitment level and their organizational happiness; besides to determine the nature of the relationship, if there is one. In accordance with this purpose; personal information forms, the evaluation questionnaires of organizational commitment and organizational happiness were used as data collection tools. This study was carried out with 264 teachers who work at primary, secondary and high schools in Çifteler, Eskişehir. SPSS 18.0 statistical programme was used for evaluating data. At the end of the study, it has been found out that teachers have a medium level of organizational commitment and a high level of organizational happiness. In conclusion of the study, it has been observed that there is a positive relationship between teachers' organizational commitment and their organizational happiness. In this context, as teachers' organizational commitment increases, organizational happiness increases. The teachers' gender, department, seniority, graduation degree and working time at the same school have a meaningful effect on the statistics of organizational happiness.