Mobil cihazlar için tasarlanmış müzik oyunlarının müzik dersi öğretiminde kullanılabilirliğinin incelenmesi
An analysis of the usability of music games designed for mobile devices in teaching of music lesson
- Tez No: 598782
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KORKUT ULUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: tablet pc, akıllı telefon, tablet ve oyun, eğitim-öğretimde mobil cihazlar, mobil oyunlar ile müzik eğitimi, müzik eğitiminde teknoloji kullanımı, tablet pc, smartphone, tablet and game, mobile devices in education, music education with mobile games, use of technology in music education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu araştırma, mobil cihazlar için tasarlanmış müzik oyunlarının ortaokul düzeyindeki müzik dersi öğretiminde kullanılabilirliğini ve öğrenciler üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Yöntem: Araştırma ön test-son test kontrol gruplu yarı-deneysel araştırma yöntemiyle yürütülmüştür. Araştırmanın deneysel işlem süreci 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ve merkez ilçede bulunan Vali Recep Yazıcıoğlu Ortaokulunda uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 6.sınıf öğrencileri (n=83) oluşturmuştur. Veriler ön test ve son test aşamaları için araştırmacı tarafından hazırlanan başarı testi ile toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesi Kolmogorov-Smirnov normallik testi, basıklık-çarpıklık (kurtosis-skewness), bağımsız örneklemler t-testi ve tek faktörlü Kovaryans Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Mobil cihazlar için yapılmış oyun ve uygulamalarla ders işlenen deney grubu öğrencileri ve geleneksel yöntemlerle ders işlenen kontrol grubu öğrencileri arasında ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuş ve bu anlamlı farklılık deney grubu lehine çıkmıştır. Sonuç: Araştırma sonuçları müzik dersinde mobil cihazlar üzerinden müzik tabanlı oyun ve uygulamalar kullanmanın, klasik yöntemlerle yapılan müzik dersi öğretimine kıyasla öğrenciler üzerinde daha etkili olduğunu göstermektedir. Deneysel işlem süreci sonucunda müzik tabanlı oyun ve uygulamaların öğrencilere; ritim algılama, nota öğrenme ve eşlik etme gibi konularda katkı sağladığı görülmüştür. Bununla birlikte mobil cihazlar için tasarlanmış müzik oyunlarının öğretmen açısından oldukça kullanışlı bir materyal olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study is conducted to determine the usability of the music games designed for mobil devices in music teaching in the secondary school and their effects on students. Method: This study is designed as pre-test post-dest quasi experimental design The experimental process of the study was carried out at the Vali Recep Yazıcıoğlu Secondary School affiliated to Provincial Directorate of National Education in 2017-2018 academic year, Ağrı. The study group consisted of the 6th grade students (n = 83). The data were collected with achievement test prepared by the researcher for the pre-test and post-test phases of the study. Kolmogorov-Smirnov normality test, kurtosis-skewness, independent samples t-test and single factor covariance analysis were used to analyze the data. Findings: It was determined that there is a significant difference between pretest and posttest scores of the experimental group students who were taught using music-based games and applications and those of control group students who were taught with traditional methods, and this difference is on behalf of the experimental group. Results: The results of the study show that using music-based games and applications on mobile devices is more effective on students compared to traditional music teaching methods. At the end of the experimental process, it was seen that music-based games and applications contribute to the students in terms of perceiving rhythm, note learning and accompanying. In addition to that, it was also seen that music games designed for mobil devices are quite useful materials for the teachers.