Gestasyonel diyabet riskinin belirlenmesinde tip 2 diyabet risk anketinin (FINDRISK) kullanımı
The use of type 2 diabetes risk questionnaire (FINDRISK) to determine risk of gestational diabetes
- Tez No: 598892
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDEN ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Bakım, ebelik, gestasyonel diyabet, risk, Care, gestational diabetes, midwifery, risk
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma gestasyonel diyabet riskinin belirlenmesinde Tip 2 Diyabet risk anketinin (FINDRISK) kullanılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma metodolojik tipte, 1 Aralık 2016-31 Mart 2017 tarihleri arasında Denizli ili Kamu Hastaneleri Birliği Denizli Devlet Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran, 24-28 gebelik haftasında olan 290 gebe ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri“gebe bilgi formu”ve“Tip 2-Diyabet Risk Anketi (FINDRISK)”ile toplanmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerin yanı sıra Ki-Kare, Regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Gebelerin yaş ortalamaları ise 28,1±5,81 olarak bulunmuştur. Gebelerin %14,5'i Oral Glikoz Tolerans Testi sonuçlarına göre Gestasyonel Diyabet tanısı almış ve %50,3'üne 75 gr glukoz testi uygulandığı bulunmuştur. Araştırmada gebelerin FINDRISK skorlarına (cut-off 11) göre diyabet riski olan gebe sayısı 73'tür (%25,2). FINDRISK skorlarına göre gebelerin %9'u yüksek, %16,2'si orta düzeyde diyabet risk grubunda bulunmuştur. Gebelerin vücut kitle indeksleri, kan şekeri yüksekliği ve ailelerinde diyabetli birey olma durumları, gebelerin gestasyonel diyabet tanısı almalarını etkilediği saptanmıştır. Regresyon analizi bulgularına göre gestasyonel tanı ile açıklayıcı değişkenler arasındaki doğrusal ilişkinin %77 olduğu bulunmuştur. Ancak gestasyonel tanıda, meydana gelen değişimin %59,3'ünün bağımsız değişkenler tarafından açıklandığı görülmüştür. Sonuç olarak; araştırma bulgularına göre Tip 2 Diyabet risk anketinin (FINDRISK) kesme noktasına (cut-off 11) göre diyabet riski olması gestasyonel diyabet tanısı almada belirleyici bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted for the purpose of use the Type 2 Diabetes Risk Questionnaire (FINDRISK) determine gestational diabetes risk. The study was conducted with 290 pregnant women who were admitted to the Gynecology and Obstetrics Polyclinic of Denizli State Hospital between 1 December 2016 and 31 March 2017 in Denizli. The data of the study were collected by pregnant information form“ and ”Type 2-Diabetes Risk Questionnaire (FINDRISK)". In addition to descriptive statistical methods, the data were evaluated by Chi-Square, Regression analysis. The mean age of the pregnant women was 28.1 ± 5.81. According to the results of Oral Glucose Tolerance Test, 14.5% of the pregnant women were diagnosed as Gestational Diabetes and 50.3% of them had 75 g glucose test. According to FINDRISK scores (cut-off 11), the number of pregnant women at risk of diabetes was 73 (25.2%). According to FINDRISK scores, 9% of pregnant women were in high risk group and 16.2% were in moderate diabetes risk group. It was determined that body mass indexes of the pregnant women, high blood sugar levels and the presence of diabetic individuals in their families affected gestational diabetes diagnosis. According to the regression analysis findings, the linear relationship between gestational diagnosis and explanatory variables was 77%. However, 59.3% of the changes in gestational diagnosis were explained by independent variables. As a result; According to the findings of the study, the risk of diabetes according to the cut-off 11 of the Type 2 Diabetes Risk Questionnaire (FINDRISK) was found to be the determinant in the diagnosis of gestational diabetes.