The influence of parental reflective functioning on caregiving helplessness among parents: Mediating effects of attachment dimensions and parenting styles
Ebeveyn içsel düşünme işlevselliğinin çocuk bakım çaresizliği üstüne etkisi: Bağlanma boyutlarının ve ebeveynlik stillerinin aracı rolü
  1. Tez No: 598891
  2. Yazar: ASU HAZAN ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE MELTEM BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn İçsel Düşünme İşlevselliği, Bağlanma Boyutları, Ebeveynlik Stilleri, Çocuk Bakım Çaresizliği, Parental Reflective Functioning, Attachment Dimension, Parenting Style, Caregiving Helplessness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ebeveynlik, bakım alan kişiden bakım veren kişiye doğru bir dönüşümü içerdiğinden, stresli bir yapıya sahiptir. Bu dönüşümdeki aksaklıklar ebevenlik rolünde Çocuk Bakım Çaresizliği yaşamaya neden olabilir. Bir diğer ana kavram olan Ebeveyn İçsel Düşünme İşlevselliği, ebeveynin, çocuğunun ve kendisinin iç dünyasını ve aralarındaki ilişkiyi, zihinsel durumlar olarak anlaması ve yorumlaması olarak görülen bir kapasite olarak tanımlanır. Araştırmalar, annelerin İçsel Düşünme İşlevselliğinin, çocuklarının davranışları arkasında yatan ihtiyaçlarıyla uyumlu tepki vermeleri için önemli olduğunu göstermektedir. Bunlara ek olarak, Bağlanma Boyutları kişinin kendi çocukluk deneyimleri tarafından şekillenir ve gelecekteki ilişkiler üzerinde etkisi vardır. Ebeveyn çocuk arasındaki iliski de etkilenen ilişkiler içinde yer almaktadır. Son kavram olan Ebeveynlik Stilleri ise kişinin ebeveynlik konusunda sahip olduğu bazı standartlardan bahseder. Mevcut çalışma, 2-6 yaş arası çocuk sahibi olan annelerin, İçsel Düşünme İşlevselliklerinin (Zihin Durumlarına Karşı İlgi ve Merak, Zihinselleştirme Öncesi Zihinleştirmeden Yoksunluk, Zararlı Atıflar ve Zihin Durumları ile İlgili Netlik), Bağlanma Boyutlarının (Kaçınma ve Kaygı) ve Ebeveynlik Stillerinin (Demokratik, Otoriter, Aşırı Koruyucu, İzin Verici) bu annelerin yaşadıkları Çocuk Bakım Çaresizliğiyle (Bakım Veren Olarak Çocuk, Annelik Çaresizliği ve Anne-Çocuk Korkusu) ilişkilendirilebilecek bağlantılarını incelemektedir. Araştırmanın konusu kapsamında, ana amaç annelerin Ebeveyn İçsel Düşünme İşlevselliği ve Çocuk Bakım Çaresizliği arasındaki ilişkinin annelerin Bağlanma Boyutları ve Ebeveynlik Stillerinin aracılık etkisini araştırmaktır.Çalışmaya 134 anne katılımcı olarak dahil olmuşlardır. Katılımcı annelerin yaş ortalaması 23 ile 50 (M=35,28 ) arasındadır. Araştırma kapsamında veri toplamak için Ebeveyn İçsel Düşünme İşlevselliği Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II (YIYE II), Ebeveyn Tutum Ölçeği, Çocuk Bakım Çaresizlik Ölçeği kullanılmıştır. Mevcut çalışmanın sonuçları, Bağlanma Boyutlarının (Kaçınma, Kaygı), Ebeveyn İçsel Düşünme İşlevselliğinin bir alt boyutu olan Zihinselleştirme Öncesi Zihinleştirmeden Yoksunluk alt faktörü ile Çocuk Bakım Çaresizliği arasındaki ilişkiye aracılık ettiğini göstermiştir. Mevcut çalışmanın bulguları mevcut literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Parenting has a stressful nature, due to its necessity to transform as a caregiver from taking care. Failure of this transformation, could lead to caregiving helplessness for the parenting role. The other main concept is Parental Reflective Functioning. Parental Reflective Functioning refers to the capacity that allow the caregiver to understand the inner worlds, of both their own and of the children, by interpreting their relationship, in order to preform mental constructs. Researches showed it is important that, the mother's reflective functioning, should give an appropriate response to the children's needs, in order to harmonize their behaviors. In addition to this, the attachment dimensions are shaped-up by a person's own experiences of their childhood, which may lead to having different effects in their future relationships. The relationship between a parent and a child is also within the affected relationships. The last concept is the parenting style. It is a concept related to the fact that, the person has some standards in the terms of parenting. The current study aimed to examine the associations between, Parental Reflective Functioning (Pre-Mentalizing Modes, Certainty of Mental States, Interest and Curiosity in Mental States), Attachment Dimensions (Anxiety and Avoidance) , Parenting Styles (Authotarian, Authorative, Permissive and Overprotective) and Caregiving Helplessness (Mother Helplessness and Mother- Child Frightened, Child as Caregiver), for mothers' who have children aged between 2-6. In accordance with this aim, the main purpose of this study is to investigate the mother's Attachment Dimensions and Parenting Styles' mediation role, regarding the relationship between the Parental Reflective Functioning and Caregiving Helplessness. Participants consisted of 134 mothers, who participated in the study. Participant's ages ranged from 23 to 50 (M = 35,28). For the exploration of the research questions, the data collected was completed by the employment of Parental Reflective Functioning Questionnaire (PRFQ), Caregiving Helplessness Questionnaire (CHQ), Experiences in Close Relationships- Revised (ECR-R) and Parents Attitude Scale (PAS). Results of the current study indicated that, the attachment anxiety and avoidance mediated the relationship between Pre-mentalizing (PM) the subfactor of the parental reflective functioning and the caregiving helplessness. Findings of the current study were discussed in the light of an existing literature.