Diyabet teknolojisi ölçeği'nin Türkçe uyarlamasının geçerlilik ve güvenirlilik çalışması
Validity and reliability study of Turkish version of diabetes technology questionnaire
- Tez No: 598925
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADER TEKKAŞ KERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Tip 1 diyabet, teknoloji, memnuniyet, geçerlilik, güvenirlilik, Type 1 diabetes, technology, satisfaction, validity, reliability
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bu araştırma Diyabet Teknolojisi Ölçeği'nin Türkçe Uyarlaması'nın Geçerlilik ve Güvenirliliğini belirlemek amacıyla metodolojik türde yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın örneklemini Koç Üniversitesi Hastanesi Pediatrik Endokrinoloji ve Diyabet polikliniğinde takip edilen, 8-18 yaş arasında olan, diyabet teknolojisi kullanan toplam 209 tip 1 diyabetli çocuk ve adölesan oluşturmuştur. Veriler Mayıs-Temmuz 2019 tarihleri aralığında toplanmıştır. Verilerin toplanmasında Sosyodemografik Bilgi Formu ve Diyabet Teknolojisi Ölçeği kullanılmıştır.Bu araştırmada Diyabet Teknolojisi Ölçeği'nin geçerlilik analizleri için dil/kapsam geçerliliği ve yüzey geçerliliği analizleri yapılmıştır.Ölçeğin alt faktörleri bulunmadığından yapı geçerliliği yapılmamıştır. Güvenirlilik analizleri için ise; test tekrar test analizi (aralıklı yöntem), Cronbach alfa iç tutarlılık analizi ve madde toplam puan korelasyonu analizleri yapılmıştır. Bulgular: Ölçeğin geçerliliği için değerlendirilen kapsam geçerliliği, dil geçerliliği ve yüzey geçerliliği analiz sonuçlarına göre geçerli bir ölçek olarak kabul edilmiştir. Kapsam geçerliliği indeksi 0,98 bulunmuştur. Ölçeğin güvenirliliğini değerlendirmek için yapılan analizlerde Cronbach alfa kat sayısı 0,89 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca test-tekrar test güvenirlilik analizinin sonucunda test-tekrar test ölçek puanları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ve güçlü bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Diyabet Teknolojisi Ölçeği'nin Türkçe Geçerlilik ve Güvenirlilik çalışmasının sonuçları, bu ölçeğin Türkçe geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu göstermektedir. Ölçeğin, tip 1 diyabetli çocuk ve adölesanların kullandıkları diyabet teknolojilerinin memnuniyetinin ölçülmesi ve bu alandaki sorunların belirlenmesi için kullanılabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research was conducted in a methodological manner to determine the validity and reliability of the Turkish version of the Diabetes Technology Questionnaire. Method: The sample of the study consisted of 209 type 1 diabetic children and adolescents between the ages of 8 and 18 who are followed up in the Pediatric Endocrinology and Diabetes Outpatient Clinic of Koç University Hospital. Data were collected between May and July 2019. Sociodemographic Information Form and Diabetes Technology Questionnaire were used to collect the data.In this study, language/content validity and surface validity analyses were performed for the validity analysisof the Diabetes Technology Questionnaire. For reliability analysis; test-retest analysis (intermittent method), Cronbach's alpha internal consistency analysis and item total score correlation analyses were performed. Findings: The content validity, language validity and surface validity of the scale, which were evaluated for the validity of the scale, were accepted as a valid scale according to the analysis results. The content validity index was 0,98. In order to evaluate the reliability of the scale, Cronbach alpha coefficient was calculated as 0,89. In addition, as a result of test-retest reliability analysis, a statistically significant and strong correlation was found between test-retest scale scores. Conclusion: The results of the Turkish Validity and Reliability study of the Diabetes Technology Scale show that this scale is a Turkish valid and reliable tool. It is suggested that the scale can be used to measure the satisfaction of diabetes technologies used by children and adolescents with type 1 diabetes and to identify problems in this area.