Serisinin farklı derecelerde saklanılan tavşan spermatozoonları üzerine koruyucu etkisinin araştırılması
Evaluation of the preservative effect of sericin on rabbit spermatozoons chilled to different degrees
  1. Tez No: 598966
  2. Yazar: TANAY ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: serisin, spermatozoon, sulandırıcı, tavşan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama (Veteriner) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
İpek serisini, ipek böceği türü olan bombyx mori'den elde edilen doğal bir makro moleküler proteindir. Serisin ham ipek üretimi aşamasında, farklı amaçlarda kullanmak amacıyla elde edilebilir. Oksidasyona karşı dirençli, antibakteriyel, UV dirençli ve nemi kolayca absorbe edici gibi özelliklere sahip olan serisin, bu özellikleri gereği farklı alanlarda kullanılabilir bir proteindir. Serisin ve serisin kompozitleri, biyomateryal ve biyomedikal materyal olarak kullanılabilir. Tavşan spermasının uygun şartlarda saklanılmasına yönelik yeni yöntemlerinin geliştirilmesi için birçok çalışma yapılmaktadır. Bu araştırma, tavşan spermalarının kısa süreli saklanmasında sperma sulandırıcılarına serisin ilavesinin spermatolojik parametreler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla toplanan sperma 1:4 oranında TCG ile sulandırıldı. Sulandırılan sperma, 1,5 ml hacminde 2 ayrı Eppendorf tüpüne kontrol ve deney grubu olmak üzere ikiye ayrıldı. Deney grubuna, sulandırılmış spermaya ilave olarak 170μL serisin ilave edilerek %0.5 oranı sağlandı. Her iki 1,5 ml hacmindeki tüp 2 ayrı 0.5 ml'lik Eppendorf tüplerine dağıtılarak 24. 48. saatlerde değerlendirmek üzere inkubasyona bırakıldı. Aynı işlem her iki sıcaklık (5 °C ve 15 °C) için uygulandı. Sıcaklıklar ayrı ayrı değerlendirildiğinde 24. ve 48. saatlerdeki spermatolojik değerlendirmelerde gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı fark açığa çıkmadığı gözlendi (P>0.05). Derece faktörü eşdeğişken olarak alındığında grup faktör düzeyleri olan kontrol ve deney gruplarının 48.saatteki akrozom reaksiyonu ortalamaları açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu gözlendi (P< 0.05).
Özet (Çeviri)
Silk is a natural macro-molecular protein derived from the silkworm species bombyx mori. Sericin can be obtained in raw silk production stage for different purposes. Sericin, which has properties such as oxidation resistant, antibacterial, UV resistant and easily absorbing moisture, is a protein that can be used in different fields due to these properties. Sericin and sericin composites can be used as biomaterial and biomedical material. Many studies have been carried out to develop new methods for storing rabbit sperm under appropriate conditions. The aim of this study was to determine the effects of sericin addition to semen diluents on spermatological parameters in short term storage of rabbit sperm. Semen collected for this purpose was diluted with TCG at a ratio of 1: 4. The diluted semen was divided into two separate Eppendorf tubes with a volume of 1.5 ml as control and experimental groups. For the experimental group, 170μL sericin was added to the diluted sperm in order to obtain 0.5% ratio. Both 1.5 ml volumes were dispensed into 2 separate 0.5 ml Eppendorf tubes and allowed to incubate at 24th and 48th hours for evaluation. The same procedure was applied for both temperatures (5 ° C and 15 ° C). When the temperatures were evaluated separately, it was observed that there was no statistically significant difference between the groups at the 24th and 48th hours (P> 0.05).