Marmara Bölgesinde madde bağımlılığı olan bireylerin psikolojik semptomları ve aleksitimi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between psychological symptoms andalexithymia levels of individuals with substance abuse in Marmara Region
  1. Tez No: 598995
  2. Yazar: BERAT SENA VARLIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Marmara Bölgesi, Madde bağımlılığı, psikolojik semptomlar, aleksitimi, Marmara Region, substance abuse, psychological symptoms, alexithymia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
:Bu çalışmanın amacı, Marmara bölgesindeMadde bağımlılığı olan bireylerin psikolojik semptomlarıyla ve aleksitimi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir.Çalışmada Marmara bölgesinin çeşitli şehirlerinde yaşayan 18 yaş üzerinde ki 4004 kadın, 3890 erkek toplamda 7894 kişi katılmıştır. Katılımcılar araştırmaya gönüllülük esasına göre, çalışma hakkında bilgilendirilip, kabul ettikleri takdirde katılmışlardır. Değerlendirmeler araştırmacı tarafından hazırlanan SosyoDemografik Bilgi Formu, Bağımlılık Yükü Formu, Kısa Semptom Envanteri, Toronto Aleksitimi Ölçekleri aracılığıyla yapılmıştır.Çalışmada elde edilen veriler SPSS (Statistical PackageforSocialSciences) for Windows 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Madde Bağımlılığında hiç madde kullanımının olmaması, tek bir madde kullanımının olması ve çoklu madde kullanımının olması olarak üç gruba ayrılmıştır. 3 veya daha fazla grubun arasında ki farkın analizi için Tukey Tek Yönlü ANOVA Analizi kullanılmıştır. Madde bağımlılığı özelliğine etki edebileceği düşünülen eğitim, cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı ve yaş değişkenleri ve Çalışmada kullanılan madde bağımlılığı ölçeğinin ilişki büyüklüklerini tahmin edebilmek için Lineer Regresyon yapılmıştır. Bağımsız değişkenler ve ölçeklerden alınan toplam ve alt ölçek puanları modele dahil edilmiştir. P değeri 0,05 'in altında olan değerler, bağımsız risk faktörü olarak kabul edilmiştir.Çalışmanın bulgularına göre;cinsiyet ile madde bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki görülmüş ve analizimize göre erkek cinsiyetten olanların madde bağımlılığına eğilimi fazladır. Eğitim düzeyinde artış ile madde kullanımında da artış görülmektedir.Hostilite düzeyleri arttıkça madde bağımlılığı olasılığının arttığı görülmektedir.Birden çok madde kullanımı bulunan bireylerin duygularını tanımada güçlük çektikleri ancak hiç madde kullanmayan bireylerin duygularını tanımasının daha kolay olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
: The aim of this study is to investigate the relationship between the psychological symptoms and alexithymia levels of individuals with substance dependence in the Marmara region. 7894 people who were 4004 females and 3890 males in total that live in different cities of Marmara region have participated in the study. The research was conducted on a voluntary basis so they were informed about the study in the beginning and participated if they accepted it. The estimates were done according to the SocioDemographic Information Form, Addiction Load Form, Brief Symptom Inventory and Toronto Alexithymic Scales which were prepared by the researcher. The data obtained from the study were analyzed with the help of SPSS program. (Statistical Package for Social Sciences for Windows 21.0) Substance Abuse was divided into three groups as having no substance use, having a single substance use and having multiple substance use. Tukey One-Way ANOVA Analysis was used to analyze the difference between 3 or more groups. Linear Regression was conducted in order to understand the variables that are thought to affect the substance abuse like education, gender, marital status, number of children, age, and the relationship of substance dependence scale used in the study. Total and subscale scores taken from independent variables and scales were included in the model.P values that are below 0.05 have been considered as independent risk factor. According to the outcomes of the study; a significant relationship was observed between sex and substance abuse and according to our analysis, it has been observed that the tendency of male sex to substance addiction is higher. Also, an increase in substance usage is observed when the level of education is ascended. As the level of hostility increases, the likelihood of substance addiction also upsurges.Individuals with multiple substance abuse have difficulty in recognizing their feelings, but it has become easier to recognize the feelings of individuals who do not use any substance.