Çocuk yoğun bakım hemşirelerinin ağrı yönetimine ilişkin bilgi ve deneyimlerinin belirlenmesi
Children intensive care nursesdetermination of information and experiences
  1. Tez No: 599044
  2. Yazar: BURÇİN TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE YILDIRIM SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklarda ağrı, çocuk yoğun bakım, hemşire, karma desen, Pain in children, pediatric intensive care unit, nurse, mixed method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş-Amaç: Araştırma çocuk yoğun bakım hemşirelerinin ağrı yönetimine ilişkin bilgi ve deneyimlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal-Metod: Araştırma, Ekim 2018-Şubat 2019 tarihleri arasında T.C Sağlık Bakanlığı Medeniyet Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Servisinde yürütülmüştür. Araştırmaya 25 hemşire katılmıştır. Araştırma, tanımlayıcı ve karma desen modelinde bir çalışmadır. Araştırmada sosyodemografik form, PNKAS ölçeği ve araştırmacının oluşturduğu nitel sorular ile veri toplanmıştır. Nitel görüşme formu toplam 10 sorudan oluşmaktadır. Hemşirelerle, anketleri doldurduktan sonra derinlemesine görüşme yapılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 24. 2 ± 2.59'dur, %92'si kadındır. Hemşirelerin %68'inin lisans mezunu olduğu görülmüştür. Hemşirelerin bir şiftte %52'sinin 6 saatte bir ve %48'inin 4 saatte bir ağrı izlemi yaptıkları görülmüştür. Çalışmaya katılan hemşirelerin PNKAS toplam puanları %37,99 ± 9,05 ve en yüksek puan 52,38'dir. Nitel görüşmelerin analizi ile belirlenen temalar; ağrı nedenleri, ağrı tanılama, ağrıyı giderme, ağrı yönetimi ile ilgili inançlar, ağrı hakkındaki düşüncelerdir. Sonuç: Hemşirelerin büyük çoğunluğunun ağrı ile ilgili eğitim almadığı, bilimsel toplantılara katılmadığı ve yayınları takip etmedikleri bulunmuştur. Hemşirelerin çocuk yoğun bakımda ağrıyı gidermede farmakolojik ve nonfarmakolojik yöntemleri kullandıkları, en sık farmakolojik yöntemleri tercih ettikleri belirlenmiştir. Hemşirelerin büyük çoğunluğunun ağrı kontrolüne ilişkin bilgi durumunun ortalamanın çok az üzerinde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research was aimed to specify data, implementations and experiences of pediatric intensive care nurses. Material Method: The study was conducted between October 2018 and February 2019 at the Ministry of Health Medeniyet University Training and Research Hospital Göztepe Training and Research Hospital Pediatric Intensive Care Unit. 25 nurses participated in the study. The research is a descriptive and mixed method model. Sociodemographic form, PNKAS scale and qualitative questions were included in the study. Qualitative research consists of 10 questions. Qualitative research was conducted with in-depth interview method with nurses. Results: The mean age of the nurses participating in the study was 24. 2 ± 2.59 and 92% were female. It was seen that 68% of the nurses have undergraduate degrees. It was observed that 52% of the nurses underwent pain monitoring at 6 hours and 48% at 4 hours. The total score of the nurses participating in the study was 37.99 ± 9.05% and the highest score was 52.38. Themes identified through analysis of qualitative interviews; causes of pain, pain diagnosis, pain relief, beliefs about pain management, thoughts about pain. Conclusion: It was found that the majority of the nurses did not receive training on pain, did not attend scientific meetings and did not follow the publications. It was determined that the nurses used pharmacological and nonpharmacological methods to relieve pain in the pediatric intensive care unit and preferred the pharmacological methods most frequently. The majority of the nurses' knowledge of pain control was found to be slightly above average but insufficient.