Sağlık personellerinin kriz ve kriz yönetimine ilişkin tutumları: Çanakkale örneği
Health personnel's attitudes towards crisis and crisis management: The case of Çanakkale
- Tez No: 599043
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUGAY TUTKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Education and Training, Public Administration, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Kriz, kriz yönetimi, hemşire, ebe, acil tıp teknisyeni, paramedik, Crisis, crisis management, nurse, delivery nurse, emergency medical technician, paramedics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Sağlık Personellerinin Kriz ve Kriz Yönetimine İlişkin Tutumları: Çanakkale Örneği Bu araştırmanın amacı, sağlık personellerinin kriz ve kriz yönetimine ilişkin tutumlarını ve psikolojik rahatlık algı düzeylerini belirlemektir. Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Kriz yönetimine ilişkin tutumlar kriz öncesi, kriz esnası ve kriz sonrasına ilişkin tutumlar olmak üzere üç ayrı başlık altında incelenmiştir. Araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Hastanesi, Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ve bünyesindeki 112 istasyonları, Özel Çanakkale Anadolu Hastanesi ve Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde çalışan toplam 560 hemşire, ebe, paramedik ve acil tıp teknisyenine uygulanmıştır. Örneklem elamanı sayısını belirlemekte oranlı eleman örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Kriz Yönetim Tutum Ölçeği ve Psikolojik Rahatlık Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Sağlık hizmeti çalışanlarının kriz ve kriz yönetimine ilişkin tutum ve psikolojik rahatlık algı düzeyleri incelenirken yaş, cinsiyet, medeni durum, öğrenim durumu, çalışılan kurum, kurumdaki görev, mesleki deneyim, hizmet içi eğitime katılma durumu ve daha önce krizle karşılaşıp karşılaşmama durumu değişkenlerine göre incelenmiştir. Veriler SPSS 17 programı ile analiz edilmiştir. En çok karşılaşılan kriz durumunun ani ve yoğun yaralı hasta kabulü olduğu belirlenmiştir. Kriz ve kriz yönetimine ilişkin tutumların karşılaştırılmasında cinsiyet, medeni durum, öğrenim durumu, çalışılan kurum, kurumdaki görev, mesleki deneyim ve krizle karşılaşıp karşılaşmama alt boyutlarında fark olduğu tespit edilmiştir. Psikolojik rahatlık algı düzeylerinin karşılaştırılmasında ise cinsiyet, çalışılan kurum, mesleki deneyim ve krizle karşılaşıp karşılaşmama alt boyutlarında fark olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Health Personnel's Attitudes Towards Crisis and Crisis Management: The Case of Çanakkale The aim of this study is to determine the crisis management attitudes and psychological safety perception of the health personnel. General screening model was used in the research. Attitudes towards crisis management were examined under three headings as pre-crisis, during-crisis and post-crisis attitudes. The research was applied to a total of 560 nurses, midwives, paramedic and emergency medical technicians working in Çanakkale Onsekiz Mart University Hospital, 112 Stations within the Çanakkale Provincial Health Directorate, Çanakkale Anatolian Hospital and Çanakkale Mehmet Akif Ersoy State Hospital. Proportional sampling method was used to determine the number of sample elements. Crisis Management Attitude Scale and Psychological Safety Perception Scale were used as data collection tools. While analyzing the crisis management attitudes and psychological safety perception levels of health care workers age, gender, marital status, education level, institution, job in the institution, professional experience, in-service training participation status and status of whether or not being experienced a crisis before were examined. Data were analyzed with SPSS 17 software. It was determined that the most frequent crisis situation was sudden and intensely wounded patient admission. It was found that attitudes towards crisis and crisis management differed according to gender, marital status, education level, institution worked, duty in the institution, professional experience and status of whether or not being faced a crisis before. It was also found that psychological safety perception levels differed according to gender, institution, professional experience and status of whether or not being faced a crisis before.