Ermenilerin dilinden Türk-Ermeni ilişkileri; Devlete sadakat gösteren Ermeniler (1878-1908)
Turkish-Armenian relations according to the Armenians; Armenians who show the loyalty to the state (1878-1908)
- Tez No: 599048
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KARACAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Ermeniler, Teşekkür Belgeleri, 19. Yüzyıl, Ottoman Empire, Armenians, Letter of Thanks, 19th Century
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ermeni komitelerinin bağımsız bir devlet kurmak amacıyla özellikle 1890'lı yıllardan itibaren isyanlar çıkarması, Anadolu'da birçok Türk ve Ermeni'nin ölümüne sebep olmuştur. Ermeni ihtilalcilerinin sebep olduğu olaylardan dolayı Ermeni toplumunun ileri gelenleri, birçok defalar üzüntülerini bildiren telgraflar kaleme almışlar, devletin kendilerine yaptığı yardımlardan dolayı teşekkürlerini iletmişlerdir. İsyan çıkaranların kendi milletine, cemaatlerine ait olmadığını ve bu yapılanların kendi fikirlerine aykırı olduğunu, Osmanlı topraklarında yaşayan Ermenilerin çoğunun isyan hareketlerine girişmediğini beyan etmişlerdir. Teşekkür belgelerinin toplumun her kesiminden ve olayların çıktığı her bölgeden gelmesi, Osmanlı sınırları içinde yaşayan Ermenilerin büyük bir kısmının durumlarından memnun olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The rebellions of Armenian committees in order to establish an independent state, especially since the 1890s, caused the deaths of many Turks and Armenians in Anatolia. Due to the events caused by the Armenian revolutionaries, the notables of the Armenian community wrote telegrams that expressed their sorrow many times and conveyed their thanks to the state for their help. They stated that the rebels did not belong to their own nation and congregations and that they were contrary to their own ideas, and that most Armenians living in the Ottoman territory had not engaged in mischief movements. The fact that the documents of gratitude came from all parts of the society and from every region is an indication that Armenians living in the Ottoman borders were satisfied with the state.