Dil deresi su kalitesinin diyatome indeksleri kullanılarak araştırılması
Investigation of water quality of Dil stream by using diatome indexes
  1. Tez No: 599135
  2. Yazar: GİZEM TÜKENMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİM AYTEKİN ERGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Çeşitlilik İndeksi, Dil Deresi, Diyatome, Diversity Index, Dil Stream, Diatom
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada, Kocaeli Dilovası ilçesindeki Dil Deresi'nin su kalitesi diyatome indeksleri kullanılarak araştırıldı. Dil Deresi Denizli Köyü'nün yakınlarında başlayarak Türkiye'nin en büyük sanayi bölgelerinden biri olan Dilovası sanayi bölgesişnden geçip İzmit Körfezinde son bulmaktadır. Dere üzerinde seçilen dört farklı örnekleme noktasında Temmuz 2018, Ekim 2018 ve Şubat 2019 tarihlerinde yapılan örneklemelerle araştırma yapıldı . Elde edilen tür çeşitliliği verilerine göre TDI, IPS, IBD, IDG, TIT, Shannon-Weiner çeşitlilik indeksleri hesaplandı. İlk örnekleme dönemi olan Temmuz ayında tür miktarı diğer mevsimlere göre fazla bulundu. Dil Deresinin baskın türlerinin Cocconeis placentula var. lineata, Achnanthidium minitissimum, Surirella brebissonii var. kuetzingii, Cymbella afiinis,, Luticola goeppertiana ve Nitzschia palea olduğu tespit edildi. Derenin kaynağına daha yakın noktalar olan ilk üç istasyon boyunca tür sayısı 15'in altına düşmedi, Derenin Dilovası Organize Sanayi Bölgesi ve mansap arasında kalan kısmında yapılan örneklemelerde tür miktarında belirgin azalma olduğu belirlendi. Ayrıca Dil Deresi'nin sanayi tesisleri ile mansap arasında kalan kısmında baskın olan Nitzschia palea türünün kirlilik indikatörü olarak kabul edilmiş bir tür olması bu kısımda diyatome kalitesinin, endüstriyel kaynaklı kirleticilerden etkilendiğini düşündürmektedir. Uygulanan indekslerin sonuçlarına göre de sanayi bölgesi ile mansap arasında kalan kısımda derenin su kalitesinin düşük olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
T In this study, water quality of Stream of Dil in Kocaeli Dilovası District was evaluated by using diatom-based indexes. Stream of Dil starts from a close point of Denizli Village and passes through the Industrial Zone of Dilovası, which is one of the biggest industrial zone in Turkey, ends at the Gulf of Izmit. Four different sampling points selected on the stream were analyzed using the data(s) of July 2018, October 2018 and February 2019. TDI, IPS, IBD, IDG, TIT, Shannon-Weiner diversity indexes were calculated according to the species diversity data obtained. In July 2018, the first sampling period, the quantity of species was found higher than the other seasons. The dominant species in the Stream of Dil were identified as Cocconeis placentula var. lineata, Achnanthidium minitissimum, Surirella brebissonii var. kuetzingii, Cymbella affinis, Luticola goeppertiana and Nitzschia palea. The number of species did not fall under fifteen through the first three stations closer to the source of the Stream, as a result of samples done between the Industrial Zone of Dilovası and the estuary part, it was stated that the number of species were decreased distinctively. In addition, due to the fact that Nitzschia palea species, which is predominant between the industrial zone and the estuary part, regarded as pollution indicator, it has been considered that the diatom quality is affected by industrial-based pollutants in this part. According to the results of the applied indexes, it is seen that the water quality of the stream between the industrial area and the estuary is low.