Aydın il merkezinde seçili bölgelerde biyofiziksel ölçümlerin karşılaştırılması
Comparison of biophysical measurements in Aydin province
  1. Tez No: 599169
  2. Yazar: BARIŞ UMAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DİNÇER BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik alan, elektromanyetik alan, gürültü, hidrojen sülfür, Aydın, Electric field, electromagnetic field, hydrogen sulfide, noise, Aydın
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyofizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Gündelik hayatımızda kullandığımız cep telefonları ve elektrikli cihazların artmasıyla yaşam alanlarında elektromanyetik kirlilik artmakta, şehir trafiği ve nüfusun artmasından dolayı gürültü oluşmaktadır. Ayrıca jeotermal enerji santrallerinden dolayı hidrojen sülfür miktarının arttığı iddia edilmektedir.Çalışmamızda Aydın ili Efeler ilçesinde Cumhuriyet, Hasanefendi ve Meşrutiyet Mahallelerinde biyofiziksel parametrelerin ölçülmesi hedeflenmiştir. Bunun için elektrik alan, manyetik alan, gürültü ve hidrojen sülfür miktarları ölçülmüştür. Ölçümler Mart 2018 ile Aralık 2018 tarihleri arasında her ayın İlk haftasında üç gün boyunca sabah (08:00-09:00), öğle (12:00-13:00) ve akşam (17:00-18:00) saatlerinde olmak üzere tekrarlanmıştır.Yapılan ölçümlerde ortalama elektrik alan değerleri Cumhuriyet 0,41 V/m, Hasanefendi 0,23 V/m ve Meşrutiyet Mahallelerinde 0,31 V/m olarak ölçüldü. Manyetik alandeğerleri trafo merkezlerinde sırasıyla 27,16 mG, 20,76 mG ve 26,01 mG olarak en yüksek değerler ölçüldü. Gürültü değerleri sırasıyla 63,95 dB, 62,17 dB ve 63,69 dB olarak ölçüldü. Şehir merkezinde hidrojen sülfür miktarı 0 ppm ve jeotermal saha yakınlarında 0,3 ppm olarak ölçülmüştür. Tüm mahallelerde ortalama elektrik alan değeri 0,32 V/m, manyetik alan değeri 5,2 mG, gürültü miktarı 63,27 dB ve şehir merkezinde hidrojen sülfür miktarı 0 ppm olarak ölçüldü. Sonuç olarak, Aydın ilinde ortalama elektromanyetik alan ve ses şiddet düzeyinin yüksek olduğu; buna karşılık ortalama elektrik alan ile hidrojen sülfür düzeylerinin normal düzeylerde olduğu saptanmıştır. Bu sonuçların, epidemiyolojik çalışma sonuçlarıyla karşılaştırmalı olarak incelenmesi çevresel biyofiziksel etkenlerle oluşabilecek kirliliğin boyutları hakkında bilgi verecektir.
Özet (Çeviri)
With the increase in mobile phones and electrical devices that we use in our daily lives electromagnetic pollution increases in living spaces, noise is generated due to the increase in urban traffic and population. In addition, it is claimed that the amount of hydrogen sulfide has increased due to geothermal power plants.In our study, it was aimed to measure the biophysical parameters in Cumhuriyet, Hasanefendi and Meşrutiyet neighborhoods in Efeler district of Aydın. Therefore electric field, magnetic field, noise and hydrogen sulfide were measured. Measurements were repeated between March 2018 and December 2018 in the first week of each month for three days in the morning (08:00-09:00), noon (12:00-13:00) and evening (17:00-18:00).Average electric field values were measured as 0,41 V/m in Cumhuriyet, 0,23 V/m in Hasanefendi and 0,31 V/m in Meşrutiyet neighborhoods. Magnetic field values in substations were measured respectively 27,16 mG, 20,76 mG and 26,01 mG as the highest values. Noise values were measured respectively as 63,95 dB, 62,17 dB and 63,69 dB. The amount of hydrogen sulfide in the city center was measured as 0 ppm and near the geothermal field as 0,3 ppm. The average electric field value in all neighborhoods was as 0,32 V/m, the magnetic field value was 5,2 mG, the noise level was 63,27 dB and the hydrogen sulfide content in the city center was 0 ppm.As a result, the average electromagnetic field and sound intensity level in Aydın province is high, however, the average electric field and hydrogen sulfide levels were found to be normal. Comparing these results with the results of epidemiological studies will provide information about the extent of pollution that may be caused by environmental biophysical factors.