Orientalist representations of H.C.W. Bishop's (Kut Prisoner) and John Still's (Gallipoli Prisoner) captivity memoirs of First World War Turkey
Kut Esiri H.C.W. Bishop ve Çanakkale Esiri John Still'in Askeri Gezi ve Esaretinde I Dünya Savaşı Türkiye'sinin orientalist yansımaları
- Tez No: 599324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BAKTIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, Oryantalizm, Esirlik, Savaş Esirleri, Düşman, First World War, Orientalism, Captivity, Turkey, Prisoners of War, Colonialism, Enemy
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma iki İngiliz esirinin Birinci Dünya Savaşı Türkiyesi hakkında anılarını ve gözlemlerini incelemeyi amaçlamaktır. Oryantalizm'de Edward Said Batılı yazarların 'öteki' söylemlerinden ve Avrupalı olmanın üstünlüğünden bahseder. Bu bağlamda, bu çalışma Büyük Savaş hakkındaki İngiliz esirlerin söylemlerine ve gözlemlerine dikkat çekmektedir. H.C.W. Bishop Mezopotamya'da esir alınmış ve yaklaşık iki sene Türkiye'de kalmıştır. A Kut Prisoner'de medeniyetsiz Doğu ve Batı'nın üstünlüğü hakkında yazmıştır. Çanakkale Savaşına katılan ve esir düşen John Still A Prisoner in Turkey'de Türkiye'deki ilkellik ve yozlaşmaya odaklanmaktadır. Bu iki esir Türkler ve Türkiye'yi gerçek gözlemlere dayanarak Batı dünyasıyla karşılaştırır ve yorumlar. Bu yüzden, bu tez iki esirin gözlemleri, söylemleri Doğu'nun sömürgeleştirilmesi ve Türklere karşı düşmanca hisleri açısından inceler. Ayrıca, hangi kriterlere dayandığını kritik etmeye ve açıklamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ORIENTALIST REPRESENTATION OF H.C.W. BISHOP (KUT PRISONER) AND JOHN STILL'S (GALLIPOLI PRISONER) CAPTIVITY MEMOIRS OF FIRST WORLD WAR TURKEY Yasemin AYAN Erciyes University, Institute of Social Sciences The Department of English Language and Literature M.A. Thesis, May 2019 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan BAKTIR ABSTRACT This study aims to examine two British captives' memories and their perspective on the First World War's Turkey. In Orientalism, Edward Said emphasizes the Western writer's otherized discourse for the Orient and the superiority of being a European. In this respect, this study remarks on the discourse and observations of the British captives of the Great War. H.C.W. Bishop participating in the Mesopotamian War is taken captive in Turkey for almost two years. He writes his captivity memories in the book -A Kut Prisoner- and deals with mostly the uncivilized side of East and the superiority of the West. John Still participating in the Dardanelles Campaign becomes a captive in Turkey and focuses on the subject of primitiveness and corruption in Turkey in his book, A Prisoner in Turkey. These two captives interpret Turks and Turkey and compare them with the Western World based on true-life observations. Thus, this paper has tried to explain these two writers' observations and discourses about the present Turkey in terms of colonization of the East and hostile feelings against Turk and criticise what criteria they are based on.