Lübnan'da Türkiye, Türkiye'de Lübnan imgesi üzerine karşılaştırmalı bir imge okuryazarlığı incelemesi
Images of Turkey in Lebanon and Lebanon in Turkey, a comparative study in image literacy
- Tez No: 599331
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETHEM BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Uluslararası İlişkiler, Journalism, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Image, Representation, Turkey, Lebanon, Image Literacy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Türkiye ve Lübnan arasında köklü, tarihi ve kültürel bir ilişki vardır. Bölgedeki istikrarsızlıktan etkilenen bu ilişki, 2000'li yıllardan itibaren bir iyileşme sürecine girmiştir. Lübnan'ın 2006 ve 2009'da yaşadığı Lübnan-İsrail savaşı ve Cumhurbaşkanlık krizi gibi olaylar sırasında, Türkiye'nin Lübnan'a desteği bu ilişkiyi güçlendirmiştir. Öte yandan Lübnan'ın mezhepsel yapısı, halkın görüşlerine yön vermekle birlikte toplumun farklı kesimleri arasında fikir ayrılıklarına neden olmaktadır. 1975'teki Lübnan iç savaşı, bu mezhepçiliği daha çok derinleştirmiş ve Lübnanlıların toplumsal hafızasında canlılığını halen devam ettirmektedir. Bu, Lübnanlıların çeşitli konulara mezhepsel bir bakış açısı katmalarına neden olmuştur. Türk dizileri başta olmak üzere Türkiye ile ilgili çeşitli içerik yayınlayan Lübnan medyası, Lübnan-Türkiye ilişkisi dahil olmak üzere, Lübnanlıların kültürel bakış açılarının ve düşüncelerinin şekillenmesinde etkin rol oynayarak, zihinlerde olumlu ya da olumsuz imgelerin oluşmasına da zemin hazırlamaktadır. Bu araştırmanın amacı, Lübnanlıların zihnindeki Türkiye ve Türklerin zihnindeki Lübnan imgelerini görünür hale getirerek bu imgelerin oluşmasına yardımcı olan faktörleri imge okuryazarlığı zemininde tespit etmektir. Çalışmanın ilk bölümünde, araştırma alanının temel kavramları incelenmiş; bilgi aktarmak için medyanın kullandığı önemli araçlar ve algılama sürecinde özellikle zihinsel faaliyetlerin üzerinde durulmuştur.İkinci bölümde, Lübnan'ın mezhepsel yapısını oluşturan etkenlere ve Türkiye-Lübnan ilişkisine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise her iki ülkede uygulanan anketlerin sonuçları incelenmiştir. İçerik analizi ve söylem analizi yöntemleri kullanılarak elde edilen veriler ve literatür incelemesi sonucunda elde edilen diğer bilgiler ayrı ayrı analiz edilmiş daha sonra da karşılaştırılmıştır. Bu araştırma sonucunda, Lübnanlı öğrencilerin zihinlerinde genel olarak olumlu bir Türkiye imgesi; Türkiyeli öğrencilerin zihinlerinde de olumsuz yönde bir Türkiye imgesi oluştuğu tespit edilmiştir. Araştırmanın neticesinde karşılıklı olumlu imgenin güçlendirilmesi için yapılması gerekenler hakkında birtakım önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeleri: İmge, Temsil, Lübnan, Türkiye, İmge Okuryazarlığı
Özet (Çeviri)
There's a deep-rooted historical and cultural relationship between Turkey and Lebanon. This relationship, which was affected by the instability in the region, has gone through a recovery process since the 2000's. Turkey's support for Lebanon during events such as its war with Israel in 2006 and the presidential crisis in 2009 has strengthened this relationship. On the other hand, Lebanon's sectarian make-up gives direction to the views of its people and causes disagreements among different segments of the society. The Lebanese civil war in 1975 has deepened this sectarianism and it is still alive in the Lebanese social memory. This has actually added sectarianism to Lebanese people's perspectives regarding various issues. The Lebanese media that publishes a variety of content related to Turkey, mainly Turkish TV series, plays an active role in shaping the Lebanese cultural perspectives and ideas, including their perspective of Lebanon-Turkey mutual relationship, which leads to the creation of a positive or negative image in their minds. The aim of this research is to identify the images of Turkey in the Lebanese's minds and Lebanon in the Turks' minds, while determining the factors that help the formation of these images on the basis of image literacy. In the first part of the study, the basic concepts of this research's area were examined and the most important tools used by the media to transfer information along with the main mental activities used during the perception process were explained. In the second chapter, the factors that led to Lebanon's sectarian structure and the relationship between Lebanon and Turkey were examined. In the third part, the results of the questionnaires applied in both countries were analyzed. The data obtained by using both the content analysis and the discourse analysis methods, in addition to other information obtained as a result of the literature review were analyzed separately and then compared. The research has shown that there's a positive image of Turkey in the minds of the Lebanese students; and a negative image of Lebanon in the minds of Turkey students. At the end of the research, some suggestions were made about what should be done to strengthen the mutual positive image.