Elektrokimyasal yöntemlerle fungisit giderimi
Fungicide removal with electrochemical methods
- Tez No: 599484
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pestisit, Fungisit, Atık su, Arıtım, Elektrokimyasal, KOİ, Fosetyl-Al, Pesticide, Fungicide, Wastewater, Treatment, Electrochemical, COD, Fosetyl-Al
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Dünyada mevcut geleneksel atık su arıtım sistemlerinde verimliliği arttırmaya yönelik çalışmalar dünyanın birçok bölgesinde devam etmektedir. Bu çalışmaların temel amacı, ekonomi, zaman ve genel verimlilik açılarından daha iyi arıtım sistemleri kurabilmektir. Literatürde yapılan araştırmalar atık su arıtım sistemleri üzerine yapılan çalışmalarda, elektrokimyasal yöntemlerin verimli, etkili ve makul yöntemlerden biri olduğu gösterilmiştir. Günümüzde giderek artan nüfus, gıda ihtiyacını arttırmakta ve insanları pestisit kullanımına yöneltmektedir. Kullanımı giderek artan pestisitler sızıntı şeklinde toprağa ve suya karışmakta, canlıların sağlığını tehdit etmektedir. Bu nedenle bu pestisitlerin sudan uzaklaştırılması bir gereklilik haline gelmiştir. Bu çalışmada, Fosetyl-Al fungisitini içerecek şekilde oluşturulan model atık sudan, elektrokimyasal yöntemler ile çeşitli akım şiddetlerinde, çeşitli miktarlarda destek elektrolit kullanılarak, çeşitli başlangıç derişimlerinde ve son olarak elektrofenton prosesi kullanılarak ne kadar verimli KOİ giderimi yapılabileceği kıyaslanarak gösterilmiştir. Son olarak, atık su arıtımı için kurulan bu sistemin enerji tüketimi de hesaplanmıştır. Çalışma sonuçları, optimum koşulların Sodyum Sülfat (Na2SO4) destek elektrolit ve Hidrojen peroksit (H2O2) uygulanarak yapılan elektrofenton yöntemi kombinasyonunda elde edildiğini göstermektedir. Bu koşullarda, %91,2 KOİ giderimi yapıldığı tespit edilmiştir. Uygulamanın atık su arıtımında, pilot tesis ölçeklerine uygulanabilir olduğu ve geleneksel yöntemlere göre zaman ve maliyet yönlerinden oldukça iyi tasarruflar sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Efforts to increase efficiency in conventional waste water treatment systems in the World are continuing in a lot of regions of the World. The main purpose of these studies is to establish better treatment systems in terms of economy, time and overall efficiency. Studies in the literature have shown that electrochemical methods are one of the efficient, effective and reasonable methods in the studies on wastewater treatment systems. In this study, it is shown by comparing how efficient COD removal can be done by using electrochemical methods at various current intensities, using various amounts of support electrolyte, at various initial concentrations and finally by using electrophenton process from the model wastewater formed to contain Fosetyl-Al fungicide. Today, the growing population increases the need for food and directs people to the use of pesticides. Increasing use of pesticides in the form of leakage into the soil and water, threatening the health of living things. Therefore, the removal of these pesticides from water has become a necessity. Finally, the energy consumption of this system for wastewater treatment was also calculated. The results of the study show that optimum conditions are obtained in combination of electrophenton method by applying Sodium Sulphate (Na2SO4) support electrolyte and Hydrogen peroxide (H2O2). In these conditions, 91.2% COD removal was determined. It is envisaged that the application can be applied to pilot plant scales in wastewater treatment and will provide very good time and cost savings compared to traditional methods.