Tanrı algısı kişilik ilişkisi
God perception personality relatioriship
  1. Tez No: 599531
  2. Yazar: BALA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED KIZILGEÇİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tanrı Algısı, Kişilik, Giresun Sakinleri, Tanrı tasavvuru Ölçeği, Kişilik yapısı, God Imagination, Personality, Giresun Residents, God Perception Scale, Personality structure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada Giresun sakinlerinin Tanrı tasavvuru ile kişilik yapıları arasındaki ilişki kişisel değişkenler bağlamında incelenmiştir. Araştırmada katılımcıların tanrı konusundaki görüşleri, kişilik profillerinin kümelendiği gruplar, kişilik yapısının tanrı tasavvuru konusunun yordayıcısı olup olmadığı, inancı gerekliliği ve inancın odağı konusundaki görüşleri, tanrı tasavvuru ile kişilik yapılarının demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığına yönelik sorulara yanıt aranmıştır. Çalışmada veri toplamak amacıyla Beş Faktör Kişilik Envanteri ve Tanrı tasavvuru Ölçeği ile kişisel bilgiler formu kullanılmıştır. Katılımcıların tanrı tasavvurlarının olumlu olduğu diğer bir ifade ile sevgi ağırlıklı olduğu, kişilik yapılarının dışadönüklük grubunda yoğunlaştığı gözlenmiştir. Kişilik yapısının tanrı tasavvuru üzerindeki etkisini belirlemek için yapılan regresyon analizlerinde katılımcıların duygusal tutarsızlık kişilik yapısının olumlu tanrı tasavvuru (sevgi), öz-disiplin kişilik yapısının da olumsuz tanrı tasavvuru (korku) üzerinde belirleyici etkiye sahip olduğu görülmüştür. Yapılan araştırmalarla uyumlu sonuçların ortaya çıktığı ve kişilik özelliklerinin Tanrı tasavvuru arasında ilişki bulunduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GOD PERCEPTİON PERSONALİTY RELATİORİSHİP In this study, the relationship between the personality traits and the imagination of God of the residents of Giresun was examined in terms of personal variables. In the study, the opinions of the participants on the subject of god, the groups in which the personality profiles were clustered, whether the personality structure predicted the issue of God imagination, the necessity of belief and the focus of the belief, the question of whether the personality structures differ according to the demographic characteristics were searched. In order to collect data, the Five Factor Personality Inventory and God Perception Scale and personal information form were used. It was observed that participants' imaginations of God were positive, in other words, that love was predominant, and that personality structures were concentrated in the extraversion group.Regression analyzes were performed to determine the effect of personality on god imagination. According to the results of the study, it was seen that the emotional inconsistency personality positively structure influenced the participants' imagination of God (love). In addition, self-disciplinary personality structure was found to have a decisive influence on the subject of negative God imagination (fear). It is concluded that there is a correlation between the personality traits and the imagination of God.