18-30 yaş arası bireylerde erken dönem uyum bozucu şemalar ve empatik eğilim düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The research on the relationship between early maladaptiveschemas and empathic tendency levels in i̇ndividuals between theages of 18-30
  1. Tez No: 599614
  2. Yazar: SEVDE CANIDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken dönem uyum bozucu şemalar, empatik eğilim, Early maladaptive schemas, empathic tendency
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma, 18-30 yaş arası bireylerde erken dönem uyum bozucu şemalar ve empatik eğilim düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya 18-30 yaş aralığındaki 128 kişinin katılımı sağlanmış ve demografik bilgiler, empatik eğilim ölçeği ve erken dönem uyum bozucu şemalarına ilişkin anket çalışması yürütülmüştür. Araştırmada öncelikle, demografik değişkenlerin dağılımı incelenmiş, daha sonra erken dönem uyum bozucu şemalar ve empatik eğilim puanları demografik değişkenlerle karşılaştırılmıştır. Sonrasında erken dönem uyum bozucu şemalar ve empatik eğilim arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, kadınların empatik eğilim düzeyi puan ortalamasının erkeklere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Evli bireylerde empatik eğilim düzeyinin bekârlara göre daha yüksek olduğu ve çalışan bireylerde empatik eğilim düzeyinin çalışmayan bireylere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Yaş ile empatik eğilim arasında pozitif yönlü anlamlı düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Erken dönem uyum bozucu şemalar sonuçları doğrultusunda, aşırı tetikte olma, diğeri yönelimlilik, kopukluk ve reddedilmişlik, zedelenmiş sınırlar puan ortalamaları erkeklerde kadınlara göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. İlişki durumuna göre erken dönem uyum bozucu şema alan puan ortalamaları bekârlarda, evlilerden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Empatik eğilim ile erken dönem uyum bozucu beş şema alanı olan aşırı tetikte olma, diğeri yönelimlilik, kopukluk ve reddedilmişlik, zedelenmiş sınırlar ve zedelenmiş otonomi alanlarının tümü arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların, erken dönem uyum bozucu şemalar ile empatik eğilim arasındaki ilişkiyi açıklığa kavuşturmak adına literatüre katkı sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between early maladaptive schemas and empathic tendency levels in individuals aged 18-30 years. A total of 128 participants aged 18-30 years were included in the study and a survey was conducted on demographic information, empathic tendency scale and early maladaptive schemas. In the study, firstly, the distribution of demographic variables was examined and then the early maladaptive schemas and empathic tendency scores were compared with demographic variables. Then, the relationship between early maladaptive schemas and empathic tendency was examined. According to the results of the study, it was found that the mean score of empathic tendency of women was higher than men. It was found that the level of empathic tendency among married individuals was higher than single people and the level of empathic tendency of employed participants was found to be higher than unemployed participants. There was a positive correlation between age and empathic tendency. According to the results of early maladaptive schemas, the mean scores of being over alert, the other being oriented, disconnection and rejection, and the severity limitation were found to be higher in males than in females. According to the relationship status, the mean scores of early maladaptive schemas were found to be significantly higher in single than married. A significant negative correlation was found between empathic tendency and five orientation maladaptive schema areas including over-alert, the other one being orientated, disconnection and rejection, impaired boundaries and impaired autonomy. It is considered that the findings obtained in the study will add value to literature to reveal the relationship between early maladaptive schemas and empathic tendency.