Geri Dön

Buji ateşlemeli motorda yakıt olarak shale-gaz kullanımının teorik yanma modelinin geliştirilmesi

Development of a theoretical combustion model of shale-gas utilization as fuel in spark plug fire engine

  1. Tez No: 599697
  2. Yazar: ŞERİFE KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİB GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 112

Özet

Bu çalışmada, buji ateşlemeli içten yanmalı bir motorda yakıt olarak shale gaz kullanımının silindir içi yanma (indike ortalama efektif basınç, yanmış kütle oranı) ve indike motor parametreleri (indike motor gücü, indike motor torku, indike termik verim, indike özgül yakıt tüketimi) üzerine etkisi teorik olarak geliştirilen sıfır boyutlu tek bölgeli yanma modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında, shale gaz-1 (%86 CH4, %14 C2H6), shale gaz-2 (%81 CH4, %10 C2H6, %9 N2) ve shale gaz-3 (%58 CH4, %20 C2H6, %12 C3H8, %10 CO2) olmak üzere 3 farklı shale gaz bileşeni yakıt olarak kullanılmıştır. Teorik yanma modelinin geliştirilmesinde, tek silindirli buji ateşlemeli bir motora ait teknik özellikler ve bu motorda yakıt olarak LPG kullanılarak gerçekleştirilen deneysel çalışma şartları (hava/yakıt oranı, motor devri, gaz kelebeği açıklık oranı, emme havası giriş-çıkış sıcaklık ve basınç değerleri, yanma süresi, yanma verimi) kullanılmıştır. Çalışmada ayrıca, geliştirilen teorik yanma modeli kullanılarak buji ateşlemeli bir motorda üç farklı shale gaz bileşeninin yanında yakıt olarak LPG ve metan gazının kullanımına ait silindir içi yanma ve indike motor performans parametreleri araştırılmıştır. Son olarak, teorik yanma modelinden elde edilen sonuçlar tek silindirli buji ateşlemeli bir motorda yakıt olarak LPG kullanılarak gerçekleştirilen deneysel çalışma sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucu elde edilen bulgulardan, geliştirilen teorik yanma modeli ile deneysel çalışma sonucu elde edilen sonuçların (silindir içi basınç ve indike ortalama efektif basınç) %1'in altında bir hata ile benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, shale gaz-1 bileşeninin shale gaz-2 ve shale gaz-3 bileşenine göre daha yüksek motor performansı sunduğu, shale gaz-1 bileşenin gaz yakıtların kullanıldığı (LPG, metan) buji ateşlemeli motorlar için alternatif bir yakıt olarak kullanılabilme potansiyelinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Özet (Çeviri)

In this thesis, the effect of shale gas utilization as fuel in a spark ignition internal combustion engine on the in-cylinder combustion (indicated mean effective pressure, mass fraction burned ) and indicated engine parameters (indicated engine power, indicated engine torque, indicated thermal efficiency, indicated specific fuel consumption) were analyzed by using the zero dimensional single zone combustion model. With in the scope of the study, three different shale gas components, shale gas-1 (%86 CH4, %14 C2H6), shale gas-2 (%81 CH4, %10 C2H6, %9 N2) and shale gas-3 (%58 CH4, %20 C2H6, %12 C3H8, %10 CO2) were used as fuel. In the development of the theoretical combustion model, the technical characteristics of a single cylinder SI engine and it's experimentally results (A/F ratio, engine speed, throttle position, intake air temperature and pressure, combustion time, combustion efficiency) which is operated with LPG fuel. Also, the in-cylinder combustion and indicated engine performance parameters of LPG and methane gases besides three different shale gas components were investigated by using theoretical combustion model. Finally, the results obtained from the theoretical combustion model were compared with the results of experimental results of LPG fuelled single cylinder SI engine. From findings obtained from the study result, it was found that the developed theoretical combustion model and the experimental results (in-cylinder pressure and indicated average effective pressure) to be similar to each other with error below 1%. It was found that the shale gas-1 component is provided higher engine performance than shale gas-2 and shale gas-3 components. Also, the shale gaz-1 component has a high potential to use as an alternative fuel for SI engines, where gas fuels are used (LPG, methane).

Benzer Tezler

  1. Wankel motoru ve çevrim atlatma sisteminin deneysel ve sayısal olarak incelenmesi

    Experimental and numerical investigation of the Wankel engine and skip cycle system

    ÖMER CİHAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Makine Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. OSMAN AKIN KUTLAR

  2. Silindir basınç değişimlerinin motor titreşimlerine etkisinin incelenmesi

    Investigation of the effects of cylinder pressure changes on engine vibrations

    ABDÜLKADİR YEŞİLYURT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    Teknik EğitimMarmara Üniversitesi

    Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. METİN GÜMÜŞ

    DOÇ. MUSTAFA DEMETGÜL

  3. Doğal gazlı taşıtların geliştirilmesi ve benzinli taşıtlarla karşılaştırılması

    Development of natural gas vehicles and comparison of gasoline vehicles

    HAKAN TURHAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Makine Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. H. ERTUĞRUL ARSLAN

  4. Hayvansal atıkların kofermentasyonu ile biyogaz üretimi

    Biogas production with cofermentation of animal wastes

    MUSTAFA KARAGÖZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    EnerjiKarabük Üniversitesi

    Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. EMRAH DENİZ

  5. İçten yanmalı motor egzoz manifoldu yapısının motor performansına etkisinin deneysel ve sayısal olarak incelenmesi

    Experimental and quantitative analysis of influence of internal combustion engine exhaust manifold structure on engine performance

    SELİM EMRE USTA

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Makine MühendisliğiGazi Üniversitesi

    Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NURİ YÜCEL