Kadın voleybolcuların durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the status and continuous anxiety levels of women volleyball players
  1. Tez No: 599730
  2. Yazar: ŞEYHMUS CANGİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Voleyball, Anxiety, stateanxiety, traitanxiety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmanın amacı, Eskişehir ve Bilecik (Bozüyük) 1. Lig ve 2. lig kadın voleybol sporcularının durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin incelenmesidir. Çalışmaya yaşları 17-30 arasında olan, aktif spor hayatlarını devam eden Kadın voleybolcular katılmıştır. Tüm oyuncuların durumluk kaygı ve sürekli kaygı düzeyleri değerlendirmeye alınmıştır. Deneklere illinois Yarışma Envanteri (SCAT-A), illinois Kendini Değerlendirme Envanteri kullanılmıştır. Bu çalışma 4 Kasım 2018 - 9 Aralık 2018 tarihleri arasında Eskişehir ve Bilecik (Bozüyük) ilçesinde yapılmıştır. Oyunculara ait toplam 24 envanter değerlendirmeye alınmıştır. Bu araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde betimsel istatistiksel teknikler kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ve spor yaşı değerlerinin tanımlayıcı istatistikleri alınmıştır. Kaygı durumu gruplar arası analizi için İndependent-t test kullanılmıştır. Kaygı durumu gruplar arası korelasyon analizi için Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Katılımcıların bilişsel kaygı ve kendine güven parametrelerinde takımlar arası anlamlı bir fark bulunmaz iken (P>0,05), bedensel kaygı değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (P17), Bozüyük Belediye Orta Kaygı sınıflandırmasındadır (17-24). Katılımcıların SCAT ölçümü ile bedensel kaygı değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Katılımcıların yaş ile kendine güven değerleri arasında ve yaş ile spor yaşı değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Katılımcıların spor yaşı ve kendine güven değerleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research, Eskişehir and Bilecik (Bozüyük) 1. and 2. League to specify the status and continuous anxiety levels of women volleyball players. Women volleyball players aged 17-30 who had active sports lives participated in this study. Status anxiety and continuous anxiety levels of all players were evaluated. Subjects of the illinois Competition Inventory (SCAT-A),Illinois Self-Assessment Inventory was used. This study was carried out between November 4, 2018 and December 9, 2018 in Eskisehir and Bilecik (Bozuyuk) district. A total of 24 players were evaluated in the inventory evaluation. Descriptive statistical techniques were applied to the data obtained in this study. Statistical analysis of whether the findings of the study show normal distribution SPSS 24 software package was used. Descriptive statistics of age and sport age values of the participants were taken. The anxiety-t test was used for intergroup analysis of anxiety status. Pearson Correlation Analysis was performed for Anxiety state of inter-group correlation analysis. While there was no significant difference between the participants in the cognitive anxiety and self-confidence parameters of the participants (P> 0.05), there was a statistically significant difference in physical anxiety values (P 17), Bozüyük Municipality is in the Medium Anxiety classification (17-24). Participants in a statistically significant correlation between anxiety physical SCAT measurement values were determined. A statistically significant correlation between age and self-confidence values of the participants and between age and sport age values was determined. A statistically significant correlation was determined between the sport age and self-confidence values of the participants.There was no statistically significant correlation between the other values examined of the participants.