Akdeniz bölgesi sosyal medya bağımlılığı ve bağlanma ilişkisinin incelenmesi
Investigation the relatinship between social media addiction and attachment in Mediterranean Region
- Tez No: 599811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Social Media Addiction, Attachment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Sosyal medya kullanımı her geçen gün hızla yaygınlaşmasıyla beraber pek çok problem de hayatımıza girmiştir. Sosyal medyanın kontrolsüz ve yanlış kullanımı, sosyal medya bağımlılığı ileri seviyelere taşımakta ve kişilerin psikolojik sosyolojik ve davranışsal açıdan etkilemektedir. Bu çalışmada Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası'nın (TURBAHAR) 9 Demografik Bölge Çalışmasın dahil olan Akdeniz Bölgesi içerisinde yaşayan kişiler ile sosyal medya bağımlılığı ve bağlanma arasındaki ilişkiyi incelemektedir. TURBAHAR çalışmasının bir parçası olan bu araştırmanın örneklemini Akdeniz Bölgesinde yaşayan 200 Kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Davranış Etiketleme Yükü Formu, Sosyodemografik Bilgi Formu ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri (YİYE) ölçekleri ile elde edilmiştir. Davranışsal Etiketleme Yükü Formu davranışsal bağımlılık görülen belirtilerden yararlanıralarak oluşturulmuştur. Çalışmada elde edilen verilen SPSS 21 programına yüklenmiştir. Sosyal Medya Bağımlılığı üç gruba ayrılmıştır, gruplar arasında ki farkın analizinde Tek Yönlü Anova Analizi kullanılmıştır. Sosyal medya bağımlılığı etkileyen cinsiyet, eğitim, yaş, çocuk sayısı ve medeni durum değişkenleri ile çalışmada kullanılan Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri'nin ilişkisini tahmin edebilmek için Lineer Regresyon yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda Akdeniz Bölgesinde, sosyal medya bağımlılığı ve yaş değişkeni arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kişilerin yaşı düştükçe sosyal medya bağımlılık seviyesinin yükseldiği tespit edilmiştir. Akdeniz bölgesinde yaşayan bireylerin sosyal medya bağımlılığı ile Yakın ikişkilerde yaşantılar entarverteri verileri incelendiğinde ise sosyal medya bağımlılığı ile kaygılı kaçından bağlanma arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kişilerin kaygılı bağlanma sevileri arttıkça sosyal medya bağımlılık seviyesinin yükseldiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda devletin ilgili birimlerinin, eğitimcilerin ve ruh sağlığı çalışanlarının topluma sosyal medya bağımlılığı, bilinçli interner kullanımı ile ilgili farkındalık oluşturması adına toplumsal çalışmalar yürütülmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler; Sosyal Medya Bağımlılığı, Bağlanma
Özet (Çeviri)
With the use of social media rapidly spreading day by day, many problems have entered our lives. Uncontrolled and misuse of social media increases social media addiction and affects individuals' psychological, sociological and behavioral aspects. In this study, Map for Turkey Addiction and Mental Health (TURBAH) -9 get involved Demographic Area Studies which examine the relationship between people living in the Mediterranean Region and connect social media addiction. The sample of this study which is a part of TURBAHAR study consists of 200 people living in Mediterranean Region. The data of the study was obtained by the Behavior Labeling Burden Form, Sociodemographic Information Form and Inventory of Experiences in Close Relationships (YİYE). The Behavioral Labeling Burden Form was created by taking advantage of the symptoms of behavioral dependence. The data obtained from the study was loaded into the SPSS 21 program. Social Media Addiction was divided into three groups. One-way ANOVA Analysis was used to analyze the difference between the groups. In order to estimate the relationship between the variables of gender, age, education, number of children and marital status affecting the social media addiction and the Experiences in Close Relationships Inventory used in the study, Linear Regression was performed. As a result of the findings obtained in the study, a significant relationship was found between social media addiction and age variable in the Mediterranean Region. It was found that the social media dependency level increased as the age of the people decreased. When the Inventory of Experiences in Close Relationships and Social Media Addiction of the individuals living in the Mediterranean Region were examined, a significant relationship was found between social media addiction and the number of anxious attachment. It was found that social media addiction level increased with increasing levels of anxious attachment. In this context, it is thought and is considered useful that it will be beneficial to conduct social studies in order to raise awareness of the relevant units of the state, educators and mental health workers about social media dependency and conscious internet use.