Psikolojik iyi oluş ile evlilik doyumu arasındaki ilişki
Relationship between psychological well-being and marital satisfaction
- Tez No: 599812
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik İyi Oluş, Evlilik Doyumu, Toplumsal Cinsiyet, Mutluluk, Evli Bireyler, Psychological Well-being, Marriage Satisfaction, Gender, Happiness, Married Individuals
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Araştırma, evli bireylerde psikolojik iyi oluş ile evlilik doyumu arasındaki ilişkiyi incelemek için yazılmıştır Yöntem: Araştırmanın örnekleminde bulunan 100 katılımcıya, veri toplama aracı olarak Sosyo Demografik Veri Formu, Evlilik Doyum Ölçeği, Evli Kadınlar ve Erkekler İçin Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri sunulmuştur. Bulgular: Psikolojik iyi oluşu olumlu olan bireylerin evlilik doyumu da olumludur ve evlilik doyumu, evlilik süresine, gelir düzeyine ve cinsiyetlere göre farklılık göstermektedir. Sonuç: Bu tezden çıkan sonuca göre, psikolojik iyi oluş, mutluluk ya da memnuniyet gibi olumlu zihinsel durumları ifade ederken evlilik doyumu ise, evliliğin algılanan yararlarını ve sonuçlarını belirli bir kişiye yansıtan zihinsel bir durumu ifade etmektedir. Bu iki kavram, birbirini etkilemekte ve toplum sağlığı için büyük bir rol oynamaktadır. Ek olarak evlilik doyumunun, cinsiyetlere göre farklılık göstermesi toplumsal cinsiyet bakış açısıyla da açıklanabilmektedir. Çünkü geleneksel toplumsal cinsiyet rolleri, kadınlara daha fazla sorumluluk yüklediği için evlilik doyumu kadınlarda daha düşük seviyelerdedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was designed to investigate the relationship between psychological well-being and marital satisfaction in married individuals. Method: Socio Demographic Data Form, Marital Satisfaction Scale, Psychological Well-being Scale for Married Women and Men and Brief Symptom Inventory were presented to 100 participants in the study. Results: Marriage satisfaction of individuals with positive psychological well-being is also positive for the varies according to duration of marriage, as like as income level and gender. Conclusion: According to the results of this thesis, psychological well-being expresses positive mental states such as happiness or satisfaction, while marital satisfaction is a mental state that reflects the perceived benefits and consequences of marriage to a particular person. These two concepts affect each other and play a major role in public health. In addition, it can be explained from the gender perspective that marriage satisfaction varies according to gender. Because traditional gender roles impose more responsibility on women, marital satisfaction is lower on women.