Kayıt dışı statüde olanların deneyimleri: Türkiye'deki Kırgızistanlı kadın işçi göçmenler
Experiences of 'undocumented': Kyrgyz labor migrant women in Turkey
  1. Tez No: 599826
  2. Yazar: AİZHAMAL MARAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL KIRIMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Anthropology, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Female Migration, Undocumented Migration, International Migration Kyrgyzstan, Turkey, Social Networks
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Kırgızistan, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin çöküşü ve Demir Perdelerin kaldırılmasının sonrası ekonomik ve siyasi sorunlar yüz binlerce vatandaşın yurt dışına göç etmesine neden oldu. Bu tez çalışması Kırgızistan'dan Türkiye'ye göç eden“kayıt dışı”statüsünde olan (50) kadınların göç öykülerine dayanarak yazıldı. Nitel yöntemleri ve inşacı temellendirilmiş kuramı kullanarak, kadın göçmen işçilerle derinlemesine görüşmeler 2014-2016 yılları arasında yapılan araştırma sırasında Kırgızistanlı kadın göçmen işçilerin Türkiye'deki göç deneyimleri, göç öncesi ve göç sürecinde kullandıkları stratejileri, hayalleri, mücadeleleri, sorunları, başarılı hikayeleri ve bu süreçlerde sosyal ağların kadınların hayatlarında nasıl bir rol oynadığına bakıldı. Kadınların paylaştığı bilgi ve öyküleri hem kişisel hem de dünya çapında yer alan sosyal ve ekonomik eğilimleri ve bu eğilimler Kırgızistanlı göçmen kadınların hayatlarını nasıl şekillendirdiğini gösterdi. Katılımcılar, her iki ülkede göç ile ilgili yasal düzenlemelerin yetersizliğinden ¨kayıt dışı¨ konumunda kalmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The collapse of the Soviet Union, and the dismantlement of the Iron Curtain have brought movement of hundreds of thousands of people. This work, which was conducted in 2014-2016, looks at the stories of fifty (50) female labour migrants from Kyrgyzstan in Turkey with an undocumented immigration status. One of the main objectives of this research, among others, was to look at migration experiences, strategies before or during migration, dreams, struggles, problems, successful stories, and what role social networks play in the women's lives. Besides the mentioned empirical findings, the findings reflect on larger socio-economic tendencies on the country and global levels respectively. The lack of proper regulations regarding migrant workers in both countries Kyrgyzstan and Turkey, leave many migrant workers in“undocumented”situation. Consequently, this influences migration strategies and experiences of migrant women to a large extent.