Enformel mimarlık çalışmalarında öğrenci motivasyonunun araştırılması: Betonart mimarlık yaz okulu örneği
Research on student motivation in informal architectural studies: Betonart architectural summer school example
- Tez No: 599880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE PINAR ARABACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: mimarlık eğitimi, enformel eğitim, atölye çalışması, Betonart Mimarlık Yaz Okulu (BMYO), mimarlık pedagojisi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Teknolojik gelişmeler, ekonomik krizler, savaşlar, göçler, afetler, iklim değişikliği gibi nedenlerle dünya hızla değişmekte, bu değişim mimarlık meslek ve eğitim ortamını önemli ölçüde etkilemektedir. Öğrenciler değişimin daha uzun sürede gerçekleşebildiği formel eğitim ile sınırlı kalmayıp bu eğitimi daha öteye taşıyacak ve destekleyecek enformel ortamlara katılarak kendilerini kişisel ve mesleki olarak geliştirmektedir. Öğrencilerin bu çalışmalara katılım amaçları ve bu çalışmalardan beklentileri günümüz formel mimarlık eğitimini anlamak açısından önemli bir veri oluşturmaktadır. Bu araştırmada mimarlık öğrencisinin üretim, paylaşım ve iletişim ortamı olan enformel eğitim çalışmalarına katılım motivasyonu, enformel ortamların büyük bir çoğunluğunu oluşturan atölye çalışmaları üzerinden incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde formel mimarlık eğitimindeki güncel paradigmalar ve yönelimler“amaç ve organizasyon”,“içerik”,“süreç”ve“eğitim çıktısı”başlıkları üzerinden incelenmiş; ardından mimarlık eğitimindeki enformel eğitim ortamları atölye çalışmaları özelinde araştırılmıştır. Çalışma kapsamında farklı özelliklerdeki 21 atölye çalışması karşılaştırmalı olarak incelenmiş, bu çalışmaların ortak ve özgün özellikleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise atölye çalışmalarının özelliklerinin öğrencilerin motivasyonundaki etkisi, örnek vaka olarak seçilen Betonart Mimarlık Yaz Okulu'nun (BMYO) 2012 ve 2017 yılları arasındaki başvuru formları aracılığıyla araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, öğrencilerin özgür, özgün, deneyime açık ortamlar olarak nitelendirdiği enformel çalışmalara hem mesleki ve hem de kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla katıldığı ve bu çalışmaların“belirli bir mekana bağlı olmama”,“farklı şehirlerden ve disiplinlerden aktörleri bir araya getirebilme”,“ilgi alanına yönelik olma”ve“öğrencilerin kendi tasarımlarını gerçekleştirebilmesine imkan tanıma”gibi özelliklerinin katılma motivasyonunda öncelikli olarak etkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The world has facing rapid changes due to reasons such as technological progresses, economic crises, wars, migrations, disasters, climatic conditions; which are directly influencing the architectural profession and education. Students are not limited to formal education, where change can be approached for a longer period of time, and they can participate in environments that can take and support this education further. Students are planning for these activities and their expectations from these may create data to understand today's formal architectural education. In this research, the motivation of architectural students to participate in informal education activities which is the platform of production, sharing and communication is examined through the workshops that build the majority of the informal environments. In the first part of the study, the current paradigms and trends in formal architectural education are examined under the headings of“aim and organization”,“content”,“process”and“educational output”. Then, informal educational environments in architecture education were investigated in the scope of workshops. 21 workshops were examined comparatively, and common and original features of these studies were tried to be understood. In the second part of the study, the characteristics of the workshops and their effect on the student motivations were investigated through the application forms of Betonart Architecture Summer School (BASS) between 2012 and 2017. In conclusion, students participate in informal studies which they defined as free, unique and open to experience in order to contribute to their professional and personal development. In student motivationsfor participation in informal activities, these featuresof informal activities such as“not being connected to a specific place”,“bringing actors from different cities and disciplinestogether”,“being interest-based”and“allowing students to realize their own designs”, have an important role. architecture education, informal education, workshops, Betonart Architectural Summer School (BASS), architecture pedagogy