Konya ili Doğanhisar ilçesinde vişne yetiştiriciliği yapılan tarım işletmelerinin ekonomik faaliyet sonuçlarının analizi
Analysis of the economic activity results sour cherry farming in Doğanhisar, Konya province
- Tez No: 599929
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİTHAT DİREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Doğanhisar, vişne ekonomik analiz, vişne maliyet analizi, Doğanhisar, sour cherry economic analysis, sour cherry cost analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada Konya ili, Doğanhisar ilçesinde vişne yetiştiriciliği yapılan tarım işletmelerinin ekonomik durumu araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler, Gayeli Örnekleme Yöntemine göre seçilen 34 çiftçi ile yapılan anketler sonucu elde edilmiştir. Elde edilen veriler 2018 yılı üretim dönemini kapsamaktadır. Çalışma yapılan işletmelerde ortalama 5,32 da çiftlik arazisi tespit edilmiştir. İşletmelerde toplam aktif sermaye 178.491,91 TL/işletme olarak bulunmuştur. Aktif sermayenin %88,82'i arazi sermayesi, %9,53 sabit sermaye ve %1,65'i ise döner sermayedir. İncelenen işletmelerde toplam saf hasıla 2.969,74 TL/işletme ve tarımsal gelir 3.096,47 TL/işletme olarak hesaplanmıştır. Vişne üretimi yapılan işletmelerde işletme basına ortalama GSÜD 9.386,76 TL, GSH ise 13.386,76 TL olarak bulunmuştur. İncelenen işletmeler için brüt kar 6.707,31 TL olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, economic status of sour cherry cultivation farms was assessed. The data used in the study were obtained as a result of questionnaires performed with 34 farmers selected in accordance of Gay Sampling Method. The data were relevant to 2018 fruit production period. In results, 5.32 da average land size was determined as 0.532 ha. Total active capital in enterprises was calculated as 178,491.91 TL / enterprise. In active capital, the shares of land capital, fixed capital, and cycle capital were calculated as 88.82%, 9.53%, and 1.65%, respectively. In examined farms, total net income was found as TL 2,969.74 / enterprise. Agro-income was determined as 3,096.47 TL / enterprise. Average Gross Production Value, AGPV, was found as 9,386.76 TL. Average Gross Income Value, AGIV, was calculated as 13,386.76 TL. Gross income within examined farms was found as 6,707.31 TL.