Sürdürülebilir toplu konut üretimi üzerine bir araştırma
A research on production of sustainable mass housing
  1. Tez No: 599931
  2. Yazar: MELİS BÜŞRA KARATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, konut, toplu konut, konut üretimi, Sustainability, housing, mass housing, housing production
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Sürdürülebilirlik, endüstrileşmenin hızlanmasıyla beraber artan nüfusa, çevre sorunlarına, sağlıksızlaşan şehirlere ve beraberinde getirdiği yaşam kalitesi düşük ve eşitliksiz toplumların oluşmasına engel olmak ve çözüm sağlamak üzere ortaya çıkmış bir kavramdır. İnsanoğlunun temel gereksinimlerinden biri olan barınma ihtiyacı ise sürdürülebilirlik ile doğrudan etkileşim içerisindedir. Bireylerin şimdi ve gelecekte sağlıklı bir çevrede ve yeterli düzeyde barınma ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri sürdürülebilirlik için bir gerekliliktir. Günümüzde daha fazla insanın barınma ihtiyacını karşılamak üzere yüksek kullanıcı yoğunluğuna sahip toplu konut uygulamaları için sürdürülebilirlik olanaklarının araştırılması önem arz etmektedir. Tez kapsamında konut üretimi için planlama, kullanım ve geri dönüşüm süreçleri bir bütün olarak ele alınarak; bu süreçlerde su, enerji, arazi gibi doğal kaynakların verimli kullanılması gözetilerek, ekonomik ve sosyal alanlarda da sürdürülebilirliğin hedeflenmesinin sonuçları ve uygulanabilirliği incelenmiştir. Doğal çevreyi yapılı çevreye dönüştürürken uygulanabilecek aktif ve pasif sistemler ya da alınabilecek bazı önlemler ile sürdürülebilir yüksek yoğunluklu konut üretiminin sağlanması için birçok uygulama mevcuttur. Bu bağlamda ortaya çıkmış olan sertifika sistemlerinin konut üretimi ve kullanımındaki katkıları, olumlu ve olumsuz yönleri örnek projeler ve oluşturulan tablo üzerinden incelenmiştir. Bu çalışmada, artan nüfus ve gelişen teknolojiye bağlı olarak insanoğlunun temel barınma ihtiyacına çözüm olarak ürettiği yüksek yoğunluklu konut yapılarının sürdürülebilirlik bağlamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Sustainability is a concept that has emerged in order to prevent and provide solutions to the growing population, environmental problems, unhealthy cities and the unequal societies with low quality of life with the acceleration of industrialization. The need for housing, which is one of the basic needs of human beings, is in direct interaction with sustainability. It is a requirement for sustainability that individuals are able to meet adequate housing needs in a healthy environment now and in the future. In order to meet the housing needs of more people today, it is important to search for sustainability opportunities for high-density mass housing applications. Within the scope of the thesis, planning, usage and recycling processes for housing production are considered as a whole; In this process, the results and feasibility of targeting sustainability in economic and social areas were examined considering the efficient use of natural resources such as water, energy and land. Active and passive systems that can be applied when transforming the natural environment into a built environment or some measures can be taken and there are many applications to ensure sustainable high density housing production. In this context, the contribution of the certificate systems in housing production and usage, positive and negative aspects are examined through sample projects and the table created. In this study, it is aimed to evaluate the high density residential buildings produced by mankind as a solution to basic housing need in the context of sustainability due to the increasing population and developing technology.