Hepatoselüler karsinom ile resolvin D1 arasındaki ilişki
The relationship between hepatocellular carcinoma and resolvin D1
- Tez No: 599980
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM GÜL UTKU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Hepatoselüler karsinom, siroz, pro-inflamatuar sitokinler, AFP, resolvin D1, Hepatocellular carcinoma, cirrhosis, pro-inflammatory cytokines, AFP, resolvin D1
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Karaciğer kanseri, kansere bağlı ölümlerde 2. sıradadır ve hepatoselüler karsinom (HCC), karaciğerin en sık görülen primer tümörüdür. Hepatoselüler karsinom, sirotik karaciğerde inflamasyon zemininde gelişmektedir. Çalışmamızın amacı, rezolüsyonda görevli lipid mediyatörü olan resolvin D1'in azalması ile hepatokarsinogenez ilişkisini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mart 2018 ile Haziran 2019 tarihleri arasında kliniğimizde takipli olan 30 HCC hastası, 30 sirozlu hasta, 30 sağlıklı kişi alındı. Hastaların rutin tetkikleri hastane sisteminden kaydedildi. Serum resolvin D1 ölçümü için alınan kan örnekleri -80 C'de buzdolabında saklandı. Toplanan bu kanlardan ELİSA tekniği kullanılarak resolvin D1 düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Çalışmamızda resolvin D1 düzeyi HCC'li grupta 1.71±1.46, sirozlu grupta 3.63±2.92 ve sağlıklı kontrol grubunda 6.24±3.18 ölçüldü. 3 grup arasında anlamlı düzeyde fark saptandı. HCC'li grupta sirozlu gruba göre, sirozlu grupta sağlıklı kontrol grubuna göre resolvin D1 düzeyi daha düşük bulundu. Çalışmamızda resolvin D1 düzeyi, α-fetoprotein (AFP) düzeyi ve tümör evresi ile negatif korelasyon gösterdi. Sonuç: Rezolüsyonda görevli lipid mediyatörlerinin azalması hepatoselüler karsinom patogenezinde rol oynayan pro-inflamatuar sitokinleri artırmaktadır. Resolvin D1'in azalması kronik inflamasyon ve hepatokarsinogenezi tetikleyebilir. Resolvin D1, sirotik hastaların HCC'ye progresyonunu öngörmede klinik pratikte önemli tanısal katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aims: Liver cancer is the second most common cause of cancer death and hepatocellular carcinoma (HCC) is the most common primary tumor of the liver. Hepatocellular carcinoma develops on the basis of inflammation in cirrhotic liver. The aim of our study was to determine the relationship between the decrease in resolvin D1, the mediator of the lipid mediator, and hepatocarcinogenesis. Materials and Methods: Thirty patients with HCC, 30 patients with cirrhosis and 30 healthy subjects followed in our clinic between March 2018 and June 2019 were included in the study. Routine examinations of the patients were recorded from the hospital system. Blood samples for serum resolvin D1 measurement were stored in the refrigerator at -80 ° C. Resolvin D1 levels were measured by ELISA technique. Results: Resolvin D1 levels were 1.71 ± 1.46 in the HCC group, 3.63 ± 2.92 in the cirrhosis group, and 6.24 ± 3.18 in the healthy control group. There was a significant difference between the 3 groups. Resolvin D1 levels were lower in the HCC group than in the cirrhotic group and in the cirrhotic group compared to the healthy control group. In our study, resolvin D1 level was negatively correlated with α-fetoprotein (AFP) level and tumor stage. Conclusion: Reduction of lipid mediators involved in resolution increases the pro-inflammatory cytokines involved in the pathogenesis of hepatocellular carcinoma. Decrease in resolvin D1 may trigger chronic inflammation and hepatocarcinogenesis. Resolvin D1 will provide an important diagnostic contribution in clinical practice to predict the progression of cirrhotic patients to HCC.