Hepatoselüler karsinom ile maresin 1 arasındaki ilişki
The relationship between hepatocellular carcinoma and maresin 1
  1. Tez No: 688177
  2. Yazar: AYŞE YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL ERGÜL, DOÇ. DR. ÖZLEM GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatoselüler karsinom, siroz, proinflamatuar sitokinler, AFP, Maresin 1, Hepatocellular carcinoma, cirrhosis, pro-inflammatory cytokines, AFP, Maresin 1
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Karaciğer kanseri, kansere bağlı ölümlerde 4. sıradadır ve hepatoselüler karsinom (HCC), karaciğerin en sık görülen primer malign tümörüdür. HCC, sirotik karaciğerde inflamasyon zemininde gelişmektedir. Çalışmamızın amacı HCC geliştiren sirotik hastalarda, geliştirmeyen hastalara ve normal popülasyona göre, Maresin 1 (MaR1)'in HCC patogenezindeki rolünü ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mayıs 2021' den itibaren kliniğimize başvuran, çalışmaya katılmayı kabul etmiş, HCC tanısı alan 33 hasta, siroz tanısı olan 39 hasta ile İç Hastalıkları Polikliniği'ne rutin kontrol için başvuran ek hastalığı olmayan 30 gönüllü kişi dahil edildi. Serum MaR1 ölçümü için alınan kan örnekleri -80 C'de buzdolabında saklandı. Toplanan bu kanlardan ELİSA tekniği kullanılarak MaR1düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Çalışmamızda MaR1düzeyi HCC'li grupta 285,78, sirozlu grupta 345,7 ve sağlıklı kontrol grubunda 517,83 ölçüldü. 3 grup arasında anlamlı düzeyde fark saptandı. HCC'li grupta sirozlu gruba göre, sirozlu grupta sağlıklı kontrol grubuna göre MaR1 düzeyi anlamlı olarak daha düşük bulundu. Sonuç: Rezolüsyon yolaklarında görevli lipit mediyatörlerinin azalması sonucunda HCC patogenezinde rolü olan proinflamatuar sitokinler artmaktadır. MaR1'in azalması kronik inflamasyon ve hepatokarsinogenezi tetikleyebilir. MaR1, sirotik hastaların HCC'ye progresyonunu öngörmede klinik pratikte önemli tanısal katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aims: Liver cancer is the fourth most common cause of cancer death and hepatocellular carcinoma (HCC) is the most common primary tumor of the liver. HCC develops on the basis of inflammation in cirrhotic liver. The aim of our study is to reveal the role of Maresin 1(MaR1) in the pathogenesis of HCC in cirrhotic patients who develop HCC compared to patients who do not develop it, and in the normal population. Materials and Methods: The study included 33 patients diagnosed with hepatocelluler carcinoma, 39 patients diagnosed with cirrhosis, and 30 volunteers without any additional disease who applied to Internal Medicine Outpatient Clinic for routine control, who applied to our clinic since May 2021, aggreed to participate in the study. Blood samples for serum MaR1 measurement were stored in the refrigerator at -80 ° C. MaR1 levels were measured by ELISA technique. Results: MaR1 levels were 285,78 in the HCC group, 345,7 in the cirrhosis group, and 517,83 in the healthy control group. There was a significant difference between the 3 groups. MaR1 levels were lower in the HCC group than in the cirrhotic group and in the cirrhotic group compared to the healthy control group. Conclusion: As the lipid mediators involved in the resolution pathways decrease, proinflammatory cytokines that play a role in the pathogenesis of hepatocellular carcinoma increase. Decreased MaR1 may trigger chronic inflammation and hepatocarcinogenesis. MaR1 provides significant diagnostic contribution in clinical practice to predict the progression of cirrhotic patients to HCC.