Adjuvan indüklü temporomandibular eklem osteoartriti üzerinde resveratrolün, kıkırdak destrüksiyonu ve sinoviyal inflamasyon üzerine antiinflamatuar etkisinin histolojik olarak incelenmesi
Histological investigation of the antiinflammatory effect of resveratrol on cartilage destruction and synovial inflammation with adjuvant induced temporomandibular joint osteoarthritis
  1. Tez No: 600194
  2. Yazar: PINAR YÜCE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE HOŞGÖR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: temporomandibular eklem, osteoartrit, resveratrol, temporomandibular joint, osteoarthritis, resveratrol
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Adjuvan indüklü temporomandibular eklem osteoartriti üzerinde resveratrolün, kıkırdak destrüksiyonu ve sinoviyal inflamasyon üzerine antiinflamatuar etkisinin histolojik olarak incelenmesi Temporomandibular eklem osteoartriti mekanik ve biyolojik etyolojiye dayanan faktörler sonucu; subkondral kemik, kıkırdak, sinoviyum ve çevre dokularda destrüksiyona yol açan kronik bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı, temporomandibular eklem osteoartritinde resveratrol enjeksiyonunun, kıkırdak destrüksiyonu ve eklem inflamasyonu üzerine etksinin değerlendirilmesidir. Osteoartrit modeli oluşturmak için Complete Freud's Adjuvan (CFA) enjeksiyonu yöntemi kullanıldı. Çalışmamızda 28 adet erkek Wistar sıçan bir adet kontrol ve üç adet çalışma grubu olmak üzere dört gruba ayrıldı. 1. Grup: Kontrol grubu (n=4), 2. Grup: Artrit grubu (n=8), 3. Grup: CFA + düşük doz intraartiküler resveratrol grubu (n=8), 4. Grup: CFA + yüksek doz intraartiküler resveratrol grubu (n=8). 3. ve 4. Gruplarda resveratrol enjeksiyonlarına CFA enjeksiyonundan bir hafta sonra başlandı ve birer hafta arayla toplam üç kez tekrarlandı. 28. günde hayvanlar sakrifiye edildi. Resveratrolün kıkırdak destrüksiyonu ve sinoviyal inflamasyon üzerindeki etkileri histopatolojik olarak incelendi. Histomorfometrik incelemede kondiler kıkırdak kalınlığı ve artiküler disk kalınlığı ölçüldü. İmmunohistokimyasal incelemede apoptotik kondrosit sayımı (TUNEL ile) yapıldı ve MMP-13 ekspresyonu değerlendirildi. Histolojik incelemede resveratrolün inflamasyon belirtilerini geri çevirdiği gözlendi. Kondiler kıkırdak kalınlığı ölçümü tedavi gruplarında, OA ve kontrol gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdi. İnflamasyon sonucu oluşan artiküler disk kalınlaşması tedavi gruplarında belirgin azalma gösterdi. Tedavi gruplarındaki kondrosit apoptozu, artrit grubuna göre anlamlı ölçüde düşük bulundu. Tüm değerlendirmelerde tedavi grupları arasındaki fark anlamsız bulundu. MMP-13 ekspresyonu tedavi gruplarında artrit grubuna göre belirgin azalma gösterdi. Sonuç olarak; intraartiküler resveratrol tedavisi, temporomandibular eklem osteoartritindeki inflamasyon ve kıkırdak destrüksiyonunu önleyerek iyileştirici etki göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Histological investigation of the antiinflammatory effect of resveratrol on cartilage destruction and synovial inflammation with adjuvant induced temporomandibular joint osteoarthritis Temporomandibular joint osteoarthritis is a result of factors based on mechanical and biological etiology; is a chronic disease that causes destruction of subchondral bone, cartilage, synovium, and surrounding tissues. The aim of this study was to evaluate the effect of resveratrol injection on the temporomandibular joint on cartilage destruction and joint inflammation. Complete Freud's Adjuvant (CFA) injection method was used to construct an osteoarthritis model. In our study, 28 male Wistar rats were randomly divided into four groups as one control and three study groups. Group 1: Control group (n=4), Group 2: Arthritis (CFA) group (n=8), Group 3: CFA + low dose intraarticular resveratrol group (n=8), Group 4: CFA + high dose intraarticular resveratrol group (n=8). In groups, resveratrol injections were started one week after CFA injections and repeated a total of three times with one week interval. On day 28, the animals were sacrificed. The effects of resveratrol on cartilage destruction and synovial inflammation were examined histopathologically. Histomorphometric examination revealed condylar cartilage thickness and articular disc thickness. Apoptotic chondrocyte count was performed (by TUNEL) and MMP-13 expression was evaluated by immunohistochemical examination. Histological examination revealed that resveratrol reversed the symptoms of inflammation. Condylar cartilage thickness measurements showed statistically significant increase in treatment groups compared to arthritis and control groups. Articular disc thickening caused by inflammation decreased significantly in the treatment groups. Chondrocyte apoptosis in the treatment groups was significantly lower than the arthritis group. In all measurements, the difference between the treatment groups was not significant. MMP-13 expression decreased obviously in treatment groups compared to arthritis group. As a result, intraarticular resveratrol treatment showed a curative effect by preventing inflammation and cartilage destruction in temporomandibular joint osteoarthritis.