Deneysel iskemik optik nöropatide erken dönem ultrastrüktürel değişiklikler ve superoksit dismutaz seviyeleri
Early-term ultrastructural findings and SOD levels in experimental ischemic optic neuropathy: Effect of hypertension and hypotension on ischemic changes
- Tez No: 60025
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHANIM HACIYAKUPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ischemic optic neuropathy, hypertension, hypotension, superoxide dismutase, histopathologic and ultrastructural changes. VII
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Amaç: İskemik optik nöropatide optik sinir, retina ve koroidea'daki erken dönemde meydana gelen değişiklikleri ve bu değişikliklere hipertansiyon ve hipotansiyonun etkisini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Deneysel çalışma için 18 tavşan alındı. Çalışma grubudaki 15 tavşanın sağ ana karotis arterleri bağlanarak, sağ internal ve ekstemal karotis arterleri koterize edildi. Tavşanlar 3 gruba ayrıldı. Sadece iskemi yapılan tavşanlar I.Grubu, iskemi yapılan ve Dopamin Hydrochloride ile hipertansiyon meydana getiren tavşanlar II.Grubu, iskemi yapılan ve glyserol trinitrate verilerek hipotansiyon meydana getirilen tavşanlar ise III. Grubu oluşturdu. Hiçbir girişimde bulunulmayan 3 tavşan ise kontrol grubunu oluşturdu. Tüm tavşanların her iki gözü 24 saat sonra enüklee edildi. Optik sinir, retina ve koroide biokimyasal, histopatalojik ve ultrastruktürel inceleme yapıldı. Bulgular. Histopatolojik ve ultrastruktürel değişiklikler hipotansif grupta daha belirgindi Superoksit dismutaz seviyeleri iskemi yapılan gözlerde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EARLY-TERM ULTRASTRUCTURAL FINDINGS AND SOD LEVELS IN EXPERIMENTAL ISCHEMIC OPTIC NEUROPATHY: EFFECT OF HYPERTENSION AND HYPOTENSION ON ISCHEMIC CHANGES Purpose: To evaluate the ischemic changes in the optic nerve and retina-choroid with the effects of hypertension and hypotension on ischemia. Materials and Methods: The study group consisted of 18 rabbits. 6 eyes of the 3 rabbits were used as controls. We cauterised the right internal and external carotis arteries of 15 rabbits. The animals were divided into 3 groups: We only performed ischemia in the first, applied Dopamin Hydrochloride to the second and glyserol trinitrate to the third group. We performed enucleation to both eyes of all animals at the 24th hour. All of the optic nerves and retina-choroideas underwent biochemical, histopathological and ultrastructural examination. Findings: Histopathologic and electron microscopic changes were found to be more prominent in the hypotensive group. We observed decreased superoxide dismutase levels in all groups but these values were found to be more lower in the third group. Conclusion: Hypotension is more effective in the development of early degenerative changes in comparison to hypertension.