Eksternal dakriosistorinostomide mitomisin C ve 5-fluorourasil uygulanımı
Mitomycin C and 5 fluorouracil application in external dacryocystorhinostomy
- Tez No: 60024
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜSLİME YALAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nazolakrimal kanal obstrüksiyonu, dakriosistorinostomi, mitomisin C, 5-Fluorourasil. m, Nasolacrimal ductus obstruction, external DSR, mitomicin C and 5 fluorouracil. IV
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Eksternal dakriosistorinostomide, antifibroblastik aktiviteye sahip mitomisin C ve 5-fluorourasil'in ostium kapanmasına etkisini araştırmak amacıyla Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalında Kasım 1995-Haziran 1996 tarihleri arasında eksternal dakriosistorinostomi uygulananan primer idiopatik akkiz nazolakrimal kanal obstrüksiyonlu 60 olgu çalışma kapsamına alındı. Eksternal dakriosistorinostomi sırasında olguların 20'sine ostium bölgesine mitomisin C (10 olguda 0.5 mg/ml, 10 olguya da 1 mg/ml), 20'sine 5-fluorourasil (10 olguda 2.5 mg/ml, diğer 10 olguya 5 mg/ml) uygulandı. 20 olgu ise kontrol grubu olup sadece eksternal dakriosistorinostomi yapıldı. Postoperatif takip sırasında obstrüksiyon gelişen ve reoperasyon uygulanan olgulardan alınan doku biopsi örnekleri ışık ve elektron mikroskopik olarak incelendi. Olguların 47'si (%78.3) kadın, 13'ü (%21.7) erkekti. En küçük yaş 18, en büyük yaş 75 olup ortalama yaş 35.8+13.81 idi. Olgular ortalama 15.3+2.6 ay (12- 18 ay) takip edildi. Takip süresi boyunca eksternal dakriosistorinostomi ile birlikte mitomisin C uygulanan 20 olgunun 1'inde (postoperatif 7. ayda, 0.5 mg/ml dozunda uygulanan), 5-fluorourasil uygulanan 20 olgunun yine 1'inde (post operatif 7. ayda, 2.5 mg/ml dozunda), ve herhangi bir antifibroblastik ajan uygulanmayan 20 olgunun 2'sinde (postoperatif 3. ve 4. aylarda), ostium obstrüksiyonuna bağlı klinik bulgular gelişti. Bu olguların revizyonu sırasında elde edilen dokuların ışık mikroskopisinde antifibroblastik ajan kullananlarda kontrol grubuna göre hiposellüler ve asellüler alanların daha egemen olduğu, hyalinizasyonun daha geniş alanlarda izlendiği saptandı. Elektron mikroskopik incelemede antifibroblastik ajan kullanılan olgularda fibroblastların bir kısmının tamamen nekrotik, kalanlarında inaktif görünümde olduğu izlendi. Çalışmamızda antifibroblastik ajanların intraoperatif uygulanımının rinostomi yerinde oluşan granülasyon dokusu üzerinde etkili olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MITOMYCIN C AND 5 FLUOROURACIL APPLICATION IN EXTERNAL DACRYOCYSTORHINOSTOMY To explore the effect of mitomycin C and 5 fluorouracil usage that have antifibroblastic activity to the closure of ostium, 60 patients diagnosed with Primary Idiopatic Nasolacrimal Ductus Obstruction were assigned on which external dacryocystorhinostomy had been applied between November 1995 and June 1996. Patients were divided into 3 groups according to the applied agent. Each group consisted of 20 patients. During external dacryocystorhinostomy, mitomycin C were applied to the ostium of the first group (0.5 mg/ml to the 10 cases, 1 mg/ml to the other 10 cases) and 5 flourouracil were applied to the second (2.5 mg/ml to the 10 cases, 5 mg/ml to the other 10 cases). Only the external dacryocystorhinostomy were applied to the control group. The tissues obtained during the revision of case with failure were evaluated by light and electron microscopic examination. 47 of cases (%78.3) were woman, 13 of cases (%21.7) were man. The mean age of the cases was 35.8±13.81 years old (min. age 18, max. age 75). The mean follow up period was 15.3±2.6 months (12-18 months). During the follow up period, clinical symptoms of ostium obstruction were formed in four cases. One at the first group (who was applied 0.5mg/ml. doses of mitomycin C on postoperative seventh month), one at the second group (who was applied 2.5mg/ml. doses of 5 fluorouracil on postoperative seventh month), two at the third group (on postoperative third and fourth months). Light microscopic examination of the tissue revealed increase in fibroblastic activity in the control group whereas hypo and acellular areas were found to be dominant in the antifibroblastic agent applied group. Electron microscopic examination of the antifibroblatic agent applied case revealed nuclear fragmantation, necrosis or picnosis in some and inactivity in other fibroblast. It was established that the intraoperative application of antifibroblastic agents on granulation tissue that is formed on the ostium, is effective.