Bireylerin yüzme sporunu tercih etmelerinin nedenleri (Malatya ili örneği)
Causes of preferred practice of swimming sports sample of Malatya
- Tez No: 600396
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER EKENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yüzme, Fenomenoloji, Spor, Malatya, Swimming, Phenomenology, Sport, Malatya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Malatya'da ilk Sümerbank yüzme havuzunun faaliyete geçtiği 1937 yılından itibaren 2019 yılına kadar yüzme sporuna hizmet eden 7 tesis, 168 Kulüp bulunmaktadır. Yüzme Malatya'da yaz spor kursları olarak 1987 yılından beri üstü açık havuzlarda devam etmekle birlikte, yıl boyunca ısıtılabilen yarı olimpik kapalı havuzlarda lisanslı sporcuların yarışmalara hazırlanmasına yönelik faaliyetler halen varlıklarını sürdürmektedirler. Ancak Malatya'da gerek lisanslı faal yüzücü sayısı gerekse başarılı yüzücü sayısı Malatya ilinin nüfusuna oranla yetersizdir. Bu tezde Malatya'da yüzme sporunun tercih edilme nedenleri sporcu, veli ve antrenör gözünden tespit edilmeye çalışılmıştır. Malatya'da yüzme sporunun tercih edilmesinde etkili olan etmen ve olguların belirlenmesinde Braun and Clark (2006)'ın altı aşamalı tematik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu lisanslı 10 yüzücü, 10 lisanslı yüzücü velisi ile daha önce lisanslı sporculuk yaşantısı bulunan 10 yüzme antrenörü olmak üzere toplam 30 kişi oluşturmaktadır. Elde edilen bulgular sonucunda, yüzme sporunu seçme nedenlerine baktığımızda aile ve akrandan etkilenme, sporcuların psikolojik ve fiziksel iyi hissettikleri için, referans grupların yönlendirmesi sonucu, sosyo-ekonomik durumun tercih etmede etkili olması ve kendilerini güvende hissedip aynı zamanda can güvenliği için bu sporu seçtikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
When the first swimming Sümerbank pool was opened in Malatya, there are 7 facilities and 168 clubs that serve swimming from 1937 to 2019. Swimming sport has been continuing in Malatya as summer sports courses in open-air pools since 1987, and activities for the preparation of licensed athletes for competitions in semi-olympic indoor pools that can be heated throughout the year still exist. However both the number of active swimmers and successful swimmers in Malatya is insufficient compared to the population of Malatya. In this thesis, the reasons for preferring swimming in Malatya are tried to be determined by the eyes of athletes, parents and coaches. The six-stage thematic analysis of Braun and Clark (2006) was used to determine the factors affecting the preference of swimming in Malatya. The study group consisted of 30 people. These are 10 licensed swimmers, 10 licensed swimmer's parents and 10 swimming coaches who have previously had a licensed sports life. When the reasons for choosing swimming were examined according to the results, it was seen that individuals were influenced by family and peers, psychological and physical well-being of athletes, guided by reference groups, being effective in choosing socio-economic situation, feeling safe and living safety.