Çizgi romanda kahraman olgusu ve kimliklendirme göstergesi olarak kostüm
The costume as a sign of identification and phenomenon of heroism in comics
  1. Tez No: 600434
  2. Yazar: CÜNEYT CANSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KOŞTUMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Clothing Industry, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: çizgi roman, kültürel kimlik, süper kahraman, kostüm, tasarım, comics, cultural identity, superheroes, costume, design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Çizgi roman karakterlerinin, özellikle de kahraman ve süper kahramanların kıyafetlerinin ne ifade ettiğine odaklanan bu çalışma, giyinilen kültürel kimlik göstergelerinin bir ifade aracı olarak nasıl kullanıldığını anlamaya çalışmaktadır. Konu sadece çizgi roman ve kostüm özelinde değil aynı zamanda giysilerin kimliklendirilmesinde başvurulan öğelerin ilişkileri ile de disiplinler arasıdır; çizgi roman (graphic novel/comics), kumaş, renk, kalıp, kesim gibi daha çok moda tasarıma (fashion design) ilişkin alanlar ile özellikle sembol, desen, doku gibi başlıklar üzerinden grafik tasarımı bir araya getirmektedir. Bu birleşim özellikle sinema uyarlamalarında gözlemlenmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm“ÇİZGİ ROMAN'IN KISA TARİHİ ve GELİŞİM SÜRECİ”çizgi romanın tarihini, farklı zaman ve coğrafyalardaki evrimi ile Türkiye özelindeki sürecini incelemektedir. İkinci bölüm olan“Çizgi Romanda Kahraman ve Süper kahramanlık”, kahraman ve süper kahramanlık olgusunu kültürel kimlik bağlamında analiz etmektedir. Üçüncü bölüm“Kimliklendirilmiş Bir Giysi Olarak Kostüm”de ise kültürel kimlik inşaasında kullanılan kodların giysilerdeki tezahürü incelenmekte; Hatice Gökçe'nin“The Leather Age / Anatolia ∞”projesi örneği ile de desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study which is especially focusing on the cloths of heroes and superheroes aim to understand the dressed cultural demonstrations as a mean of expression. The subject is not only about narrowing its focus on comics and costumes in them, also is about the relations of disciplines and elements that referenced to identification process. Graphic novels bring together the parts of fashion related things such as fabrics, colors, cuts and tools of graphic design like symbols, pattern and texture. This fusion especially is very obvious/seen in cinema adaptations. This study is made of three parts: First part is on the short history of graphic novels, development process, the evolution of graphic novel history in different geographical parts of the World and the development in Turkey. Second part analyses heroism and heroes in graphic novel through cultural identity phenomenon. Third part in its sub part,“costume as an identified garment”examines the appearance of codes used in cultural identity construction on cloths. And is corroborated with the example of Hatice Gökçe's project, called“The Leather Age: Anatolia ∞”