Kahramanmaraş'ın şehirsel gelişiminin tarım alanları üzerindeki etkisinin coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama ile belirlenmesi
Analyzing the effects of Kahramanmaras' urban development of on agricultural areas by geographical information systems and remote sensing
  1. Tez No: 600479
  2. Yazar: RAMAZAN ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN KAYA SANDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, Uzaktan Algılama, Kahramanmaraş, Kentsel Gelişim, Geographical Information Systems, Remote Sensing, Kahramanmaras, Urban Development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Dünya da kent nüfusunun hızla artması, kentlerin geniş alanlara yayılmasına neden olmakta ve birtakım sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu yayılma tarım alanları, ormanlık alanlar ve sulak alanların doğal dengesinin bozulmasına neden olmaktadır. İnsanların hayatlarının idame ettire bilmesi için gerekli olan tarım alanları giderek küçülmekte veya verimsizleşmektedir. Tarım alanları insan oğlunun temel ihtiyaçlarının karşılanması açısından son derece önemlidir. Şehir planları yapılarak tarım alanları korunmalı ve desteklemeler arttırılmalıdır. 2017 yılına göre Türkiye nüfusunun %74'ü kentlerde yaşamaktadır ve bu oran giderek artmaktadır. Kahramanmaraş ise sürekli göç almakta ve kent nüfusu artmaktadır. Sanayi faaliyetlerinin gelişmiş olması ve iş gücüne duyulan ihtiyaç, kırsaldan ve başka şehirlerden göç alımını hızlandırmaktadır. Şehrin en önemli tarım alanları olan Aksu Çayı Havzası, Deliçay Havzası, Erkenez Havzası artan sanayi faaliyetleri ve yerleşmeden dolayı sürekli işgal edilmektedir. Bu durum ise söz konusu şehre yakın tarım alanlarının küçülmesine neden olmaktadır. Coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama yöntemlerinin gelişmesiyle uydu görüntüleri üzerinden görüntüler işlenmekte ve sınıflamalar oluşturula bilmektedir. Coğrafi bilgi sistemlerinde meydana gelen bu gelişmeler planlamaları kolaylaştırmak doğru analizlerin yapılmasına imkân sağlamaktadır. Bu tez çalışmasında ise Kahramanmaraş'ın kentsel gelişiminin yıllar içerisinde nasıl geliştiğini gözlemlemek, tarım alanları üzerindeki etkisini değerlendirmek ve gelecekte şehirsel gelişimin ne şekilde olacağını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid increase in the urban population in the world causes the spread of cities to large areas and brings with them some problems. This spread caused a natural balance of agricultural areas, forest areas, and wetlands to upsets. Agricultural areas, which are necessary for people to maintain their lives, are getting smaller or inefficient. Agricultural areas are important in terms of satisfying the basic needs of human beings. Agricultural areas should protect and support should be increased by town planning. 74% of Turkey's population lives in urban areas by 2017, and this proportion is increasing. Kahramanmaraş receives constant migration and the urban population is increasing. The development of industrial activities and the need for labor force accelerate the migration from rural and other cities. Aksu River Basin, Deliçay Basin and Erkenez Basin, which are the most important agricultural areas of the city, are continuously occupied due to increasing industrial activities and settlement. This situation leads to the shrinking of the agricultural areas close to the said city. With the development of geographical information systems and remote sensing methods, images can be processed and classifications can be generated via satellite images. These developments in geographic information systems make it easier to make planning and the right analyzes. In this thesis, it is aimed to observe the development of the urban development of Kahramanmaraş over the years, to evaluate its impact on agricultural areas and to determine how urban development will be in the future.