3904 numaralı Çekmece-i Sagir (Küçükçekmece) (H-1247/M-1831) tarihli Nüfus Defteri'nin transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcryption and evluationof H-1247/M-1831 date Population Book
  1. Tez No: 600484
  2. Yazar: MİKAİL ERGÜVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALEV DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Küçükçekmece, Tahrir, Nüfus, Nüfus Defterleri, Küçükçekmece, Written, Population, Population Books
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Osmanlı Devleti'nde modern olarak nitelendirilen ilk nüfus sayımı 1830-1831 yıllarında gerçekleştirilmiştir. Bu nüfus sayımının bir ürünü olarak ortaya çıkan Nüfus Defterleri, tarih araştırmalarında büyük bir öneme sahiptir. Nüfus Defterleri, yerleşim yerlerinin demografik yapısı hakkında önemli bilgiler verir. Bu yerleşim yerlerinde yaşayan nüfus hakkında ayrıntılı bilgiler veren bu defterler, yerel tarih araştırmalarında başvurulan önemli kaynaklardan biridir. Çalıştığımız eser, Küçükçekmece'nin demografik yapısı hakkında önemli ve orijinal bilgiler vermektedir. Bu eserle ilgili daha önce herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu sebeple tarafımızdan H.1247/M.1831 yılına ait“3904 numaralı Çekmece-i Sagir Nüfus Defteri”ni çalışma kararı alınmıştır. Bu tez, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde uygulamaya giren ve aralıklarla devam eden nüfus defteri kayıtlarından 3904 numaralı Çekmece-i Sagir [Küçükçekmece] Gayrimüslim Reaya Defterleri üzerine yapılmış bir transkripsiyon ve değerlendirme çalışmasıdır. İncelediğimiz defter, Hicri 1247/ Miladi 1831 yılına aittir. El yazması olan bu eser toplamda 22 varaktır, yazı türü rikadır. Başlık kısımlarında kırmızı; alt kısımlarda ise siyah mürekkep kullanılan bu defterin genelinde mürekkep dağılması yoktur bu sebeple yazı okunaklıdır. Yaptığımız çalışma ile Osmanlı Devleti idaresinde bulunan Küçükçekmece'nin sosyokültürel tarihi ve demografik yapısı hakkında bilgilere ulaşılabilecektir.
Özet (Çeviri)
The first census, described as modern in the Ottoman Empire, was conducted in 1830-1831. The population books, which appeared as a product of this census are of great importance in historical research. The population books provide important information about the demographic structure of the settlements. These notebooks, which provide detailed information about the population living in these settlements are one of the important sources referenced in local history research. The work we are working on provides important and original information about the demographic structure of Küçükçekmece. No previous work has been done on this work. For this reason, we decided to study the“Çekmece-i Sagir population book No. 3904”belonging to the year H 1247/M 1831. This thesis is a transcription and Evaluation Study on Çekmece-I Sagir [Küçükçekmece] non-Muslim Reaya books, numbered 3904, from the population registry records, which were implemented in the last periods of the Ottoman Empire and continued at intervals. The book we examined belongs to the year Hijri 1247/ Miladi 1831. This manuscript has a total of 22 leaflets, the type of writing is Rika. Red in the title sections; In the lower part of the black ink is used in this book, there is no ink distribution so the writing is legible. With our work, information about the socio-cultural history and demographic structure of Küçükçekmece, which is under the administration of the Ottoman Empire will be available.