Ortaokul öğrencilerinin gözünden dijital oyun ve dijital oyun bağımlılığı: Kocaeli ili örneği
Digital game and digital game addiction from the perspective of the middle school students: The case of Kocaeli province in Turkey
  1. Tez No: 600519
  2. Yazar: SELVA KARAMAN YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN KURŞUN, DR. ÖĞR. ÜYESİ YİĞİT EMRAH TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İletişim Bilimleri, Science and Technology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital oyun, dijital oyun bağımlılığı, fenomenoloji, Digital game, digital games addiction, phenomenology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışmada, dijital oyun bağımlısı olan ve dijital oyun bağımlısı olmayan ortaokul öğrencilerinin dijital oyun alışkanlıkları ve etkileri ile dijital oyun ve dijital oyun bağımlılığı algılarının derinlemesine araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma ortaokul öğrencileri ile yapılmış nitel bir fenomenoloji çalışmasıdır. Çalışma grubu Kocaeli ilinden farklı okullardan seçilen 43 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin dijital oyun bağımlılığını tespit etmek için Hazar ve Hazar (2017) tarafından geliştirilen ölçek, dijital oyun ve dijital oyun bağımlılığı algılarını ortaya çıkarmak için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bulgular: Bağımlı öğrencilerin 7'sinin dijital oyunları başka aktivitelere, 3'ünün arkadaşlarına, 3'ünün okula ve 3'ünün temel ihtiyaçlara tercih ettiği görülmüştür. Öğrencilere göre oyunların sürükleyici ve eğlenceli olması bağımlılık riski oluşturabilir. Öğrencilerden 18'inin dijital oyun bağımlılığını madde bağımlılığına benzettikleri, dijital oyun bağımlılığının olası etkilerinin farkında olduğu görülmüştür. Oyunların kendilerini ve arkadaşlarını sosyal ortamlardan uzaklaştırdığını, göz rahatsızlığına, akademik başarısızlığa ve dikkat dağınıklığına sebep olduğunu belirtmişlerdir. Sonuç: Oyun türünün bağımlılıkta risk faktörü olabileceği görülmüştür. Öğrencilerin neredeyse tamamı dijital oyun ve dijital oyun bağımlılığı farkındalıklarına sahiptir. Öğrencilere göre oyun oynamak göz rahatsızlıklarına, akademik başarısızlığa ve sosyal izolasyona sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to investigate the digital game habits of middle school students who are addicted and non-addicted to digital games. Also, the study aims to investigate effects of digital game on middle school students and their perception of digital game and digital game addiction. Method: The study is a qualitative phenomenology study conducted with secondary school students. The study group consisted of 43 students from different schools in Kocaeli. The scale was developed by Hazar and Hazar (2017) to determine students' digital game addiction, and semi-structured interview form was used to reveal their perception of digital game and digital game addiction. Findings: It was seen that 7 of the addicted students preferred digital games to other activities, 3 to their friends, 3 to school and 3 to basic needs. According to the students, to be gripping and entertaining of the digital games is likely to cause for risk of addiction. It was seen that 18 of the students compared digital game addiction to substance addiction and were aware of the possible effects of digital game addiction. They stated that the games distanced themselves and their friends from social environments, causing eye discomfort, academic failure and distraction. Result: It was seen that the game type can be a risk factor in addiction. Almost all students are aware of digital gaming and digital gaming addiction. According to the students, playing games causes eye disorders, academic failure and social isolation.