Baryum titanat nanofiberlerin üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of barium-titanate nanofibers
  1. Tez No: 600609
  2. Yazar: AYŞEGÜL SAVAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN ÇİÇEK BEZİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TİO2, Elektrospining yöntemi, Nanofiber, TiO2, Barium, Elektrospining method, Nanofibers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu tez çalışmasında baryum tuzu ve TiO2 çözeltisi kullanılarak (BaTiO3) nanofiberler elde edilmiştir. Nanofiberler elektrospin düzeneğinde 20kV voltaj değeri, farklı akışkan hızları (0.1 mL/sn, 0,5 mL/sn), farklı süreler (2 dk, 5 dk) ve sabit uzaklık (7 cm) sabit tutularak üretilmiştir. Üretilen nanofiberlerin morfolojisi ısıl işlem öncesi ve sonrası taramalı elektron mikroskopu ile (SEM) gözlenmiştir. Daha sonra nanofiberlerin kristal yapısı X ışını kırımı (XRD) ile incelenmiştir. Ayrıca nanofiberlerin termal analiz/termal gravimetrik analiz ölçümleri de (DTA / TG) gerçekleştirilmiştir. XRD ölçümleri örneklerin Baryum Titanatın kristal yapıda olduğunu göstermiştir. Akış hızı ve süre arttığında nanofiberlerin çaplarında artma olduğu, akış hızı ve süre azaldığında ise nanofiberlerin çaplarında azalma olduğu gözlemlenmiştir. SEM görüntüleri ile örneklerin morfolojisinin ısıl işlemle nasıl değiştiği gösterilmiştir. Sonuç olarak, karakterizasyon verilerinin literatürle uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, BaTiO3 nanofibers have been obtained by using barium salt and TiO2 solution. Nanofibers have been fabricated by electrospinning method aplying 20 kV voltage, different flow rates (0,1 mL/sec, 0,5 mL/sec) different times (2 min, 5 min) and 7 cm at height. The morphology of the produced nanofibers have been observed by scanning electron microscope (SEM) at before and after heat treatment. Then, the crystal structure of the nanofibers have been examined by X-ray diffraction (XRD). In addition, thermal analysis / thermal gravimetric analysis (DTA/TG) of nanofibers have been performed. XRD measurements have been showed that the samples were crystalline in barium titanate. It has been observed that the diameters of the nanofibers increased when the flow rate and time increased, while the diameters of the nanofibers decreased when the flow rate and time decreased. SEM images have been observed how the morphology of the samples changed by heat treatment. As a result, characterization data have been found to be consistent with the literature.