Türkiye'de sosyal hizmet uzmanlarının istihdam olanakları: Sorun alanları ve fırsatlar
Employment opportunities of social workers in Turkey: Challenges and opportunities areas
- Tez No: 600611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Social Services, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet, İşsizlik, Genç işsizliği, İstihdam, Kariyer, Social work, Unemployment, Youth unemployment, Employment, Career
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sosyal hizmet alanında istihdam sorununu alanda çalışan sosyal hizmet uzmanlarının, öğrencilerin ve akademisyenlerin görüşlerinden yararlanarak betimlemek, olası çözüm yollarını ve fırsatları değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma betimleme amacı taşıyan fenomenolojik tipte niteliksel bir çalışmadır. Veriler, kartopu örnekleme yöntemi ile doygunluk noktasına ulaşıncaya kadar, 10 meslek elemanı, 4 Sosyal Hizmet Bölümü lisans öğrencisi, 5 yüksek lisans öğrencisi ve 5 akademisyenden derinlemesine görüşme yolu ile toplanmıştır. Maxqda12 Programı aracılığıyla ve tümevarımsal tematik analiz yolu ile incelenmiş ve yorumlanmıştır. Bulgular: Katılımcılara göre sosyal hizmet uzmanlarının iş bulamamasının nedeni, Sosyal Hizmet Bölümlerinin ve mezun sayısının kontrolsüz artışıdır. Ayrıca uzmanlar öncelikle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmayı arzu etmekte, olumsuz çalışma koşulları nedeni ile özel sektörde veya sivil toplum kuruluşlarında çalışmayı istememektedir. Kamu kurumlarında“sosyal çalışmacı”kadrosuna atanabilmek için işsizlik sorunu yaşayan diğer meslek grupları ile rekabet etmektedirler. Sosyal hizmet uzmanları, henüz çalışılmamış alanlarda varlık göstermelerine yetecek girişimcilik yeteneğini, bilgi ve becerisini kazanmadan mezun olmaktadır. Sonuç: Sosyal hizmet alanında yaşanan istihdam sorununun, hızla artan mezun sayısından ve mezunların devlet kurumlarında çalışma arzusundan kaynaklandığı söylenebilir. Mesleki tanınırlığının arttırılmasına, özel sektörde ve sivil toplum kuruluşlarında yeni çalışma alanları yaratılmasına ve mezun sayısının kontrol altına alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to describe the employment problem in the field of social work by using the opinions of social workers, students and academicians working in the field, and to evaluate possible solutions and opportunities. Material and method: This study is a qualitative study of the phenomenological type with the purpose of description. The data were collected through in-depth interviews with 10 occupational staff, 4 Social Work Department undergraduate students, 5 graduate students and 5 academicians until they reached saturation point with snowball sampling method. It was examined and interpreted by means of Maxqda12 Program and by inductive thematic analysis. Results: According to the participants, the reason why social workers cannot find a job is the uncontrolled increase in the number of Social Work Departments and graduates. In addition, experts primarily want to work in public institutions and organizations, because of adverse working conditions in the private sector or non-governmental organizations do not want to work. They compete with other occupational groups that have unemployment problems in order to be appointed as“social workers”in public institutions. Social workers graduate without gaining the entrepreneurial ability, knowledge and skills to be present in the fields that have not yet been studied. Conclusion: It can be said that the problem of employment experienced in the field of social work stems from the increasing number of graduates and the desire of graduates to work in state institutions. There is a need to increase professional recognition, to create new working areas in private sector and non-governmental organizations and to control the number of graduates.