İşari tefsir bağlamında Hz. Musa ve Salih Kul kıssasının tefsir ve tevili
The interpretation and gloss of the prophet moses and al-khidr parable within the scope of connotative interpretation
- Tez No: 600703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TİYEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıssa, İşârî Tefsir, Mürîd-Mürşîd, Zâhir-Bâtın, Parable, Connotative Interpretation, Follower-Murshid, Apparent-Hidden
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kur'ân'ı Kerim, insan hayatının farklı alanlarına yön veren ilâhî mesajlarla yüklüdür. Nitekim kimi âyetler inancı tazeleme ve kuvvetlendirme, kimi âyetler sosyal hayatı düzenleme, kimi âyetler ibâdet hayatımızı düzenleyen mesajlar içermektedir. Bir takım âyetlerin ise insanlara mânevî bir ders, bir öğüt ve nâsihat verdiğini görmemiz mümkündür. Kıssalar öğüt ve nâsihat verme bakımından çok etkili bir yoldur. Kur'ân-ı Kerîm'de muhtelif sûrelerde muhtelif kıssalar anlatılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de çalışmamıza konu olan Kehf sûresindeki Sâlih Kul ve Hz. Mûsâ arasında geçen kıssadır. Bu tez, bir yandan bahsi geçen kıssanın rivayet ve dirayet tefsirleri ile birlikte işârî tefsirlerde ele alınışını ve buradan hareketle Mürîd-Mürşîd kavramları arasındaki ilişkiyi ele alırken, bir yandan da zâhir- bâtın kavramları hakkında yapılan yorumları genel bir bakışla okuyucuya aktarmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The Qur'an is full of holy messages providing guidance in various dimensions of the life. Some verses of the Qur'an refresh and strengthen the belief while some verses organize the social life and some others regulate worshipping. Additionally, some verses provide spiritual lessons, advices and counsels. In this context, the parable is an effective way of providing advice and counsel, and there are plenty of parables in various verses of the Qur'an. One of these parables, the parable between Al-Khidr and Prophet Moses constitutes the subject of this study. It is aimed in the thesis to cover the connotative interpretation of the parable and investigate the relationship between the Follower-Murshid besides providing the reader with a general overview of the comments regarding the apparent-hidden meanings in the Qur'an.