El-Hidâye'nin ibâdetlerle ilgili konularında İmam Mâlik'e nispet edilen görüşler
Reviews that were related to İmam Malik in al-Hidayah's subjects of religious services
- Tez No: 600763
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hac, Hidâye, İbâdet, İmam Mâlik, Kurban, Mergīnânî, Namaz, Oruç, Taharet, Zekât, Hajj, Hidayah, Prayer, Eid Al-Adha, Merginani, Islamic Work, Fasting, Purity, Zakat
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Burhânüddîn el-Mergīnânî (v. 593/1197) Hanefi mezhebinin önemli fıkıh âlimlerinden birisidir. Bu âlimin el-Hidaye fi şerhi Bidâyeti'l-mübtedi isimli eserinde İmam Ebû Hanîfe'nin ve meşhur öğrencilerinin görüşleriyle birlikte yeri geldikçe bazı müctehidlerin görüşlerine de yer vermiştir. İmam Mâlik b. Enes (v. 179/795) de o müctehidlerdendir. Taharet, namaz, zekât, oruç, hac ve kurban gibi fıkhın önemli bir kısmını oluşturan ibadet konularıyla ilgili olarak el-Hidâye'de İmam Mâlik'e toplam kırk sekiz (48) görüş nispet edilmiştir. Bunlardan otuz beş (35) görüş Mâlikîlere ait fıkıh kaynaklarında bulunan bilgilerden farklı değildir. Diğer onüç (13) görüşle ilgili bilgilerin nispetinde ise bazı bilgi yanlışlıkları bulunmaktadır. Bu yanlışlıklar, müstensih hatalarından veya adı geçen müctehide ait olup -mezhebin racih görüşüyle uyuşmayan- görüşlerden birisinin naklinden ya da başka birtakım sebeplerden kaynaklanmış olabilir. Adı geçen esere ait bazı şerhlerde de sözü geçen hatalı bilgilerin olduğu gibi aktarıldığı tespit edilmiştir. Bu bakımdan bunların tesbit ve tahkiki ile ilgili çalışmalar yapmak önem arz etmektedir ve bazı çalışmalar da yapılmıştır. Bu tez de bu amaçla yapılan bir araştırmadır.
Özet (Çeviri)
Burhaneddin Al-Marginani is one of the important islamic law scholars of the Hanafih communion. In his work“Al-Hidayah fi sherhi Bidayat'al Mubtadi”, he gives place to remarks of Imam Ebu Hanifah and Imam's disciples as well as remarks of some other interpreters of islamic law. Imam Malik bin Enes is one of those interpreters. On the subjects like purity, prayers, fasting, hajj, and eid al-adha, forty eight (48) remarks had been related to Imam Malik in Al-Hidayah. Thirty five (35) of those remarks are not different from the writings in the Maliki communion's books. And there are some incorrectnesses with the conveyance of the other thirteen(13) remarks. These incorrectnesses may have occured because of copyist's errors, the conveyance of the remarks –which do not sort together with the preferred remarks of the communion- that belong to the mentioned interpreter, or some other reason. It has been established that some paraphrases from the mentioned work also have the mentioned errored information. From this perspective, it is important to analyze and establish these information and some research has been done already. This thesis is a research that aims to realize this goal.