Deniz taşımacılığında gemi acentelerinin hukuki sorumluluğu, yaşanan problemler ve çözüm önerileri: Mersin ili örneği
Legal responsibility of ship agents in maritime transport, the problem encountered and soluti̇on offers: Example of Mersi̇n port
  1. Tez No: 600831
  2. Yazar: GÜLİN KAMIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNAY KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Ulaşım, İşletme, Law, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denizyolu Ticareti, Gemi Acenteliği, Gemi Acenteliği Hukuki Sorumluluklar, Maritime Trade, Ship Agent, Legal Responsibility of Ship Agent
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Uluslararası ticaretin yüzde 90'lık kesimi denizyolu taşımacılığı ile yapılmaktadır. Deniz yolu taşımacılığının tarihsel gelişiminden günümüze kadar birçok aşamadan geçmesine rağmen tarih boyunca ticaretin vazgeçilmez bir faktörü olmuştur. Denizyolu taşımacılığı sayesinde malların el değiştirmesi küresel rekabette önemli bir etmen haline gelmiştir. Zaman kavramı bu küresel rekabette önemli bir maliyet unsuru olduğundan şirketler maliyetlerini düşürücü daha doğrusu zamanı en optimum kullanılacak hale getirmeye çalışmaktadırlar. Bir maliyet unsuru olan zaman kayıplarını en aza indirmek amacıyla deniz ticaretinin en önemli bileşeni olan gemi acenteliğine önemli roller düşmektedir. Gemi acenteleri dünyada deniz ticareti açısından kıyısı olan her ülkede faaliyet göstermekte ve bu faaliyet alanları ulusal ve uluslararası hukuk kurallarıyla teminat altına alınmaktadır. Bu çalışmanın birinci bölümünde taşımacılık ve deniz ticareti üzerine literatür taraması yapılıp bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise gemi acentelerinin özellikleri, yaptıkları görevler ve bağlı bulunduğu kuruluşlar hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise çalışmanın yöntemi konusunda ve deniz taşımacılığında gemi acentelerinin hukuki sorumlulukları hakkında bilgi verilmiş olup bu bilgiler ışığında gemi acentelerinin hukuki sorumluluklarının tespiti yapılmıştır. Çalışmanın sonuç ve değerlendirme kısmında çalışmanın genel değerlendirilmesi ve gemi acentelerinin hukuki olarak yaşadıkları problemlere çözüm önerileri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
90 percent of international trade is carried out by sea transportation. Although maritime transport has gone through many stages from its historical development to the present day, it has been an indispensable factor of trade throughout history. Changing the hands of goods through maritime transport has become an important factor in global competition. Since the concept of time is an important cost element in this global competition, companies are trying to reduce their costs rather than make the most optimum use of time. In order to minimize time losses, which are a cost element, important roles fall to ship agency, which is the most important component of maritime trade. Ship agencies operate in every coastal country in terms of maritime trade in the world and these areas of activity are guaranteed by the rules of national and international law. In the first part of this study, litarature screening was performed and information was given on transport and maritime trade. In the second part of the study, detailed information about the characteristics of the ship agencies, their tasks and the organizations they are connected to are given. In the last part of the study, information was given about the method of the study and about the legal responsibilities of the ship agents in maritime transportation and in the light of this information, the legal responsibilities of the ship agents were determined. In the conclusion and evaluation part of the study, general evaluation of the study and suggestions for solutions to the priblems experienced by the ship's agencies are included.